Týden 13.12. 19.12. 2010

14. prosinec 2010 | 19.28 | rubrika: Jídelníčky

Tak to utíká, že je dnes úterý a já si teprve píšu jídelníček.Během víkendu jsem byla ve škole a má tělesná schránka jen velmi pomalu regeneruje.Toto poznání přišlo právě během víkendu. Pokud se moc nehýbu vypadá všechno dobře. Jakmile se začne dít něco jiného jsem schvácená. Už je to tak regenerace je pomalá. Na našem školním vánočním jarmarku jsem si zakoupila konopnou mast.Po její aplikaci mohu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 48x

Týden 6.12. - 12.12. 2010

6. prosinec 2010 | 19.31 | rubrika: Jídelníčky

Tak jsem týden vynechala. Už to bude vypadat, že se vymlouvám, ale opět mě skosila nemoc a já trávila čas v lůžku zcela zbořená. Mé tělo se vypořádalo s boreliemi a antibiotiky. Jedla jsem co mi kdo donesl.A jen představa, že bych něco vařila či vymýšlela mě bolela. Ale snad už se blýská na časy a bude líp.

Tento týden hezky polehoučku a pomaloučku.

Pondělí          

Zeleninové omáčky

22. listopad 2010 | 20.51 | rubrika: zeleninové

Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.

 Postup:základ restovaná cibule a na ni pak koření, nechat zavonět a přidat vybranou zeleninu, zalít vodou. Povařit. Pak buď rozmixovat na hladkou omáčku nebo nechat tak. Zahustit škrobem rozmíchaným v trošce vody. Škrob můžete použít bramborový nebo kukuřičný. Nechat přejít varem.

Omáčka  mrkvová, dýňová, celerová s bramborem, mrkev s celerem, kedlubnová, cibulková, pastiňáková s bramborem,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 124x

Skleněná omáčka

22. listopad 2010 | 20.46 | rubrika: skleněná

Moc hezká a chutná je třeba skleněná omáčka - cibule, olej, sojová omáčka/jen trošku/, škrob, semínka sluněčnice, goji, zeleninový čistý vývar.

Skleněná proto, že je vlastně průhledná. Když se s ní třeba přelije uvařené zelí, vypadá i chutná to moc dobře.

Postup: Na oleji zpěníme cibulku a krátce orestneme semínka a zalijeme čistým zeleninovým vývarem.Povaříme, zahustíme  škrobem rozmíchaným ve vodě.Dochutíme kapkou sojové omáčky.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 97x

Týden 22.11. 28.11. 2010

22. listopad 2010 | 20.06 | rubrika: Jídelníčky

To nám to letí za měsíc už budou vánoce. Přichází čas klidu a rozjímání.

Jestli se hrozíte, že všechno nestihnete........prostě si sedněte a přemýšlejte.Velký vánoční úklid byl možná v pořádku, když všichni žili v jedné světnici a podestýlali slámou.......i když si myslím, že se stejně nedělal....moc by se větralo a v dobách tuhých zim by se z jedné světnice nedalo nikde nic přemístit.

Takže

Týden 15,11. až 22.11.2010

15. listopad 2010 | 18.51 | rubrika: Jídelníčky

Je nádherně teplo a nikdo by nevěřil , že už je skoro konec listopadu. Výlet do Prahy byl skvělý. Děti hodné, program výborný. Jídlo mi donesly dcery a bylo super.Dostala jsem i napsaný jídelniček ....prostě pohádka

Pondělí           celozrnná rýže

                     

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 37x

Týden 8.11. 14.11 2010

8. listopad 2010 | 20.04 | rubrika: Jídelníčky

Tak venku lije jako z konve.Začíná pravý podzim.

Pondělí       dušené rajčata se sojovou dekou

                  kvašená zelenina

Úterý         sojové maso na paprice

                

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x

Zeleninový boršč

3. listopad 2010 | 20.48 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: olej,cibule. zelí. mrkev, petržel, bobkový list, rajčatový protlak, červená řepa, súl, pepř, nové koření

Postup:Do rozehřátého oleje vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na kostky.

Hlávkové zelí omyjeme, mrkev a petržel oškrábeme, nakrájíme na tenké nudličky. Všechno spolu orestujeme, přidáme bobkový list a koření, rajčatový protlak a vodu. Pomalým varem vaříme do poloměkka, poté přidáme červenou řepu, kterou jsme podusili zvlášť a zeleninový boršč dochutíme solí.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 39x

Dýňové kousky se skořicí

3. listopad 2010 | 20.05 | rubrika: Dýně

Suroviny: očištěná dýně/ nejchutnější bude Hokaido/, máslo, skořice, namočené rozinky, slunečnice, přírodní cukr, citron

Postup : Dáme si rozpustit máslo a na něm orestujeme slunečnici a na kousky nakrájenou dýni, kterou jsme pokapali citrónem, zaprášime skořicí a cukrem. Stále mícháme a restujeme. Po chvilce přidáme rozinky namočené v horké vodě a společně ještě dusíme.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Týden 1.11. až 7.11.2010

3. listopad 2010 | 19.44 | rubrika: Jídelníčky

Tak mám tady pořádný výpadek. Jenže mé tělo si žádá klid a asi na to moc nedbám a tak mě zastavuje samo.Mé drahé průdušky a plíce mě zastavily a uložily do postele a bylo to. Co jsem jedla..........vařila dcera.........a doma čaj,čaj,čaj a kukuřičné křupky. Dýňová polévka na celý týden......jednou jemná se smetanou a sýrem, ostřejší s chilli papričkou, hustá s cibulkou.Vždycky plný hrnec a jen

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x