Tak to utíká, že je dnes úterý a já si teprve píšu jídelníček.Během víkendu jsem byla ve škole a má tělesná schránka jen velmi pomalu regeneruje.Toto poznání přišlo právě během víkendu. Pokud se moc nehýbu vypadá všechno dobře. Jakmile se začne dít něco jiného jsem schvácená. Už je to tak regenerace je pomalá. Na našem školním vánočním jarmarku jsem si zakoupila konopnou mast.Po její aplikaci mohu
Tak jsem týden vynechala. Už to bude vypadat, že se vymlouvám, ale opět mě skosila nemoc a já trávila čas v lůžku zcela zbořená. Mé tělo se vypořádalo s boreliemi a antibiotiky. Jedla jsem co mi kdo donesl.A jen představa, že bych něco vařila či vymýšlela mě bolela. Ale snad už se blýská na časy a bude líp.
Tento týden hezky polehoučku a pomaloučku.
Pondělí
Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.
Postup:základ restovaná cibule a na ni pak koření, nechat zavonět a přidat vybranou zeleninu, zalít vodou. Povařit. Pak buď rozmixovat na hladkou omáčku nebo nechat tak. Zahustit škrobem rozmíchaným v trošce vody. Škrob můžete použít bramborový nebo kukuřičný. Nechat přejít varem.
Omáčka mrkvová, dýňová, celerová s bramborem, mrkev s celerem, kedlubnová, cibulková, pastiňáková s bramborem,
Moc hezká a chutná je třeba skleněná omáčka - cibule, olej, sojová omáčka/jen trošku/, škrob, semínka sluněčnice, goji, zeleninový čistý vývar.
Skleněná proto, že je vlastně průhledná. Když se s ní třeba přelije uvařené zelí, vypadá i chutná to moc dobře.
Postup: Na oleji zpěníme cibulku a krátce orestneme semínka a zalijeme čistým zeleninovým vývarem.Povaříme, zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě.Dochutíme kapkou sojové omáčky.
To nám to letí za měsíc už budou vánoce. Přichází čas klidu a rozjímání.
Jestli se hrozíte, že všechno nestihnete........prostě si sedněte a přemýšlejte.Velký vánoční úklid byl možná v pořádku, když všichni žili v jedné světnici a podestýlali slámou.......i když si myslím, že se stejně nedělal....moc by se větralo a v dobách tuhých zim by se z jedné světnice nedalo nikde nic přemístit.
Takže
Je nádherně teplo a nikdo by nevěřil , že už je skoro konec listopadu. Výlet do Prahy byl skvělý. Děti hodné, program výborný. Jídlo mi donesly dcery a bylo super.Dostala jsem i napsaný jídelniček ....prostě pohádka
Pondělí celozrnná rýže
Tak venku lije jako z konve.Začíná pravý podzim.
Pondělí dušené rajčata se sojovou dekou
kvašená zelenina
Úterý sojové maso na paprice
Suroviny: olej,cibule. zelí. mrkev, petržel, bobkový list, rajčatový protlak, červená řepa, súl, pepř, nové koření
Postup:Do rozehřátého oleje vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na kostky.
Hlávkové zelí omyjeme, mrkev a petržel oškrábeme, nakrájíme na tenké nudličky. Všechno spolu orestujeme, přidáme bobkový list a koření, rajčatový protlak a vodu. Pomalým varem vaříme do poloměkka, poté přidáme červenou řepu, kterou jsme podusili zvlášť a zeleninový boršč dochutíme solí.
Suroviny: očištěná dýně/ nejchutnější bude Hokaido/, máslo, skořice, namočené rozinky, slunečnice, přírodní cukr, citron
Postup : Dáme si rozpustit máslo a na něm orestujeme slunečnici a na kousky nakrájenou dýni, kterou jsme pokapali citrónem, zaprášime skořicí a cukrem. Stále mícháme a restujeme. Po chvilce přidáme rozinky namočené v horké vodě a společně ještě dusíme.
Tak mám tady pořádný výpadek. Jenže mé tělo si žádá klid a asi na to moc nedbám a tak mě zastavuje samo.Mé drahé průdušky a plíce mě zastavily a uložily do postele a bylo to. Co jsem jedla..........vařila dcera.........a doma čaj,čaj,čaj a kukuřičné křupky. Dýňová polévka na celý týden......jednou jemná se smetanou a sýrem, ostřejší s chilli papričkou, hustá s cibulkou.Vždycky plný hrnec a jen