Omáčka je prý typické české jídlo. Má se na mysli omáčku vytvořenou jíškou a mlékem či smetanou a pár lžic příchuti.
Když se servíruje s knedlíky, tak vlastně jíme mouku s moukou. Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.
Svíčkovou, dýňovou, mrkvovou to je snadné. Ale, jak ty druhé. Většinou dávám jako základ restovanou cibuli a na ni pak koření, nechat zavonět a zalít vodou. Povařit. Pak buď rozmixovat na hladkou omáčku nebo nechat tak. Zahustit škrobem rozmíchaným v trošce vody. Škrob můžete použít bramborový nebo kukuřičný. Nechat přejít varem.
Moc hezká a chutná je třeba skleněná omáčka - cibule, olej, sojová omáčka/jen trošku/, škrob, semínka sluněčnice, goji, zeleninový čistý vývar.
Skleněná proto, že je vlastně průhledná. Když se s ní třeba přelije uvařené zelí, vypadá i chutná to moc dobře.