Džungle diet

19. říjen 2011 | 21.33 |
blog › 
Džungle diet

Džungle diet

Jak se tedy stravovat? Když nahlédneme do chytrých knih, všechny nám nabídnou rozdělení potravy na základní složky bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a enzymy. Složky, ze kterých se potraviny skládají. Bývají připojeny také tabulky s energetickou hodnotou v joulech či kcal. Rady, jak si udržet dobrý zdravotní stav a kondici bez obezity nabízí spousta diet - směrů stravování. Je velmi těžké se v nich orientovat. Všechny nabízejí dokonalost.

Hledáme takový směr, který nám dá

-          Dostatek energie po celý den

-          Dobrou náladu po celý den

-          Dobrou paměť

-          Dobrý spánek

-          Možnost být čilý a aktivní po celý den

-          Možnost být vděčný a pokorný

Uvedu stravovací směry, které jsem sama na sobě vyzkoušela nebo se o mě více zajímala.

Středomořský potravní směr – doporučovaný našimi dietology a lékaři– je zde kladen důraz na místní plodiny, dostatečnou konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, chleba, obilovin, brambor, fazolí, ořechů, semen, olivového oleje. V mírném množství mléčné výrobky, ryby, drůbež, vejce/tedy jen jednou týdně/.

Červené maso výjimečně/ jen jednou za měsíc/.

Přesto, že toto je doporučovaný stravovací směr naší vlády, stravování našeho národa se tím neřídí. Stravovací normy jídelen i školských zařízení zůstávají stále v letech poválečných/ 50 a 60 léta 20 století/, kdy bylo potřeba zcela jiné stravy pro válkou vyčerpaný lid.

Jedla jsem takto v dětství, jednou týdně kousek masa, spousta zeleniny a brambor. Dostala jsem dobrý základ, který vydržel do mých 40 let. 15 let blahobytu – každodenní maso, koláče, sladkosti dostaly mé tělo do stavu nemoci / alergie, bolesti hlavy, páteře/. Hledala jsem pomoc. Lékaři navrhovali léky, injekce. Jen udržovací metody. V rehabilitačním ústavu v Hrabyni mi osvícená p. doktorka zakázala všechny léky, do ruky mi dala knihu "Miluj svůj život" a rozpis cvičení, plavání a dietní stravy. Po návratu jsem začala znovu hledat to nejlepší jídlo pro mé tělo.

Vegetariánství – vyloučení masa z jídelníčku – maso je nahrazováno plnohodnotnými rostlinnými bílkovinami sóji a luštěnin. Je označováno za životní styl, který pěstuje kult zdraví. Cituji z knihy Vegetariánská kuchařka pro dospělé "Místo léků byliny, místo masa sóju a ořechy, místo konzerv čerstvou zeleninu a ovoce, místo kávy rozcvičku, místo prášku na spaní procházku a lžičku medu"

Toto bylo mé období sóji, vyzkoušela jsem spoustu receptů, nevydržela jsem. Nedokázala jsem zcela změnit svůj životní styl. V rodině mi chyběla podpora.

Veganství – vyloučení všeho živočišného z jídelníčku – tedy i med, želatina, vejce, mléko apod.

V tomto směru jsem strávila z nedostatku vůle jen pár týdnů, je pravda, že mléko mi nechybělo, špatně ho trávím a vejce jsem nepostrádala. Přestala jsem sladit již dávno, takže med taky nebyl problém.

Syrová strava – strava se skládá z nevařených potravin s "živými enzymy"- obiloviny,ořechy, semena se namáčejí, mixují, odšťavňují. Strava může být až ze 70% syrová.

Tuto dietu jsem nezkoušela. Má známá ji praktikuje již několik let. Cítí se v ní dobře.

Dělená strava – strava se rozděluje na dvě hlavní skupiny a dvě podskupiny – hlavní rostlinná skupina se může kombinovat se zeleninovou podskupinou i s ovocnou podskupinou. Hlavní živočišná skupina se může kombinovat pouze se zeleninovou podskupinou. Zeleninové a ovocné podskupiny se nemohou jíst společně. Během jednoho dne můžeme jíst jídla pouze jedné hlavní skupiny. Známější je dělení na kytičky a zvířátka.

Tato dieta mě velmi zajímala, bohužel po krátkém dodržování jsem měla pořád hlad, nezvykla jsem si jít pouze maso bez přílohy.

Dieta podle krevních skupin – vychází z  individuality jedince a jeho krevní skupiny, dieta je rozdělena do 4 částí pro krevní skupiny 0, A, B, AB. Lidé s krevní skupinou 0 jsou označování jako lovci a v jejich stravě převažuje maso. Krevní skupina A je označovaná jako pěstitelé a jejich strava je rostlinná s rybami. Krevní skupina B jsou nomádi v jejich stravě je maso, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, zelenina i ovoce. Skupina AB je velmi vzácná a spojuje stravu skupin A i B. Každá skupina má vypracován svůj seznam velmi prospěšných, neutrálních a zakázaných potravin.

Tuto dietu jsem dodržovala přes rok. Jsem krevní skupina A. Důraz na obilniny mi vyhovoval a poznala jsem různou přípravu různých obilnin. Cítila jsem se dobře.

Bezlepková dieta – ze stravy jsou vyřazeny obiloviny obsahující lepek – množství lepku v obilovinách zvyšované genetickými úpravami začalo poškozovat lidský organismus, toto poškození lékaři nazývají celiakii. Její příznaky jsou velmi rozmanité a v dospělosti se velmi špatně diagnostikuje. Způsobuje průjmy, nadýmání, chudokrevnost, bolesti páteře, svalovou slabost, trvalou únavu, deprese, úzkost, poruchy plodnosti. U dětí se toto onemocnění určuje snadněji a rychleji. Léčba je možná pouze bezlepkovou dietou. Obiloviny pšenice, žito, ječmen, oves jsou zcela zakázané. V dnešní době to znamená i velmi mnoho zakázaných potravin neboť škroby a mouka z pšenice se objevují snad ve všem/ uzeniny, kečup, protlaky, koření, zmrzlina, čokoláda/.

Bezlepkovou dietu jsem začala dodržovat ze zvědavosti. Neměla jsem nějaké výrazné problémy / pouze občasný průjem a nadýmání/.Více jsem poznala obiloviny bez lepku a možnost úplně jiné stravy. Vyřazení pšenice z jídelníčku je překvapivé. Člověk si uvědomí, jak moc pšenice jíme a v čem všem je. Ve světle tohoto poznání je úsměvné mluvit o pestré stravě.

Makrobiotická strava – je označována za léčebný prostředek, její stravovací schéma při striktním dodržování je schopno navrátit tělu zdraví v plném rozsahu i při velmi těžkém onemocnění. Stravování vychází z přírodních cyklů.

Několikrát jsem se snažila pochopit tuto metodu stravování, byla pro mě jako začátečníka příliš složitá a plná přísných požadavků.

Makrobiotiku mi přiblížila a vysvětlila p. Dagmar Lužná tak, že i já začátečnice byla nadšena. Lidsky a s přihlédnutím na zvyklosti země, kde jsme se narodili.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář