Jak co chutná – sůl, cukr a další chutě
Většina lidí se domnívá, že má li být strava zdravá a tělu prospěšná je vždy nechutná a odpudivá. Jen slova "zdravá strava" vyvolávají odpor. Jestliže přesto zdravé jídlo vypadá dobře a chutně a zcela nepřipravený člověk jej ochutná, zjistí, že to chutná nijak a znovu ho to utvrdí v tom, že se tato strava nedá jíst. Příčina je jednoduchá. Většina běžně konzumované stravy je silně osolena nebo oslazena. Chuti soli, pepře a cukru lze zamaskovat vše. Můžete si udělat jednoduchý pokus. Snězte jednu sladkou tyčinku a zkuste popsat chuť všech složek. Myslím, že zjistíte jen jednu, sladkou. Chuť oříšku, mléka, čokolády vše je pouze sladké. Stejně to funguje i u slaných věcí. Přesto, že převážně používáme pouze tyto dvě chutě, naše chuťové buňky jich rozlišují víc. Kyselou, hořkou, sladkou, slanou, pikantní a umami.
Citace z Wikipedie Umami je vedle čtyř základních (lidských) chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) pátou chutí. Název je odvozený z japonštiny (umai, česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro umami taste-mGluR4 byl objeven v roce 2000 a vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli (glutamáty).
Při přechodu na jinou stravu je nutné začít méně solit a cukr pokud možno zcela vynechat. Po třech dnech kdy si budete hlídat množství soli v jídle /po tuto dobu je nutné si připravovat jídlo doma/ začnete zjišťovat, že všechny potraviny mají svou vlastní specifickou chuť.
Je to stejné, jako se vydat na dobrodružnou cestu pralesem. Na začátku to je jen velká zelená těžko prostupná houšť plná hmyzu a těžkého nedýchatelného vzduchu. Když se do něj ponoříte a chvíli se budete rozkoukávat, začnete objevovat krásu a něžnost orchideji.
Jídlo začne chutnat jinak. Budete moci rozeznat chutě všech složek. Nebude třeba, aby to bylo jen slané. Dopřejete si koncert chutí a smyslů.