Co jíst - potravinová pyramida

19. říjen 2011 | 21.54 |
blog › 
Co jíst - potravinová pyramida

Potravinová pyramida aneb co jíst

Základna pyramidy, to na čem stojí vše, je vyplněna obilovinami, pečivem, těstovinami, celým zrnem,

Další stupeň pyramidy je vyplněn zeleninou

Třetí stupeň vyplňují luštěniny, bílkoviny rostlinné i živočišné/ především ryby/

Poslední stupeň je naplněn ovocem, tuky, ořechy, semeny, pochutinami.

Obiloviny s lepkem

Pšenice   celozrnnámouka, kus kus, bulgur, špalda,pšeničné těstoviny, vločky, klíčky, krupice

Žito           mouka, žitné těstoviny, celožitný chléb, zrno žita vařit s rýží natural

Oves         víc tučné a víc bílkovin, vhodné pro děti, nejčastěji jakovločky

Ječmen     nejčastěji jako kroupy, čistící střeva, krém z krup na zahuštění

Obiloviny bez lepku

Kukuřice   zajišťuje dobrou náladu, vločky, mouka, zrno, nejlépe kombinovat s fazolemi

Jáhly        vyloupané proso, velmi výživné, vhodné na sladké úpravy, krémy

Rýže         celozrnná, různé druhy, vločky, mouka, rýžové těstoviny

Pohanka  vždy loupaná, zahřívá, lze upravit i na sladko, pohankové těstoviny

Celé zrna obilovin můžeme klíčit. Naklíčené přidávat do salátu apod.

Pečivo   celozrnný kváskový chléb, celozrnné placky

Zelenina

Kořenová   mrkev, petržel, pastiňák, černý kořen, ředkev,

Kulatá      cibule, zelí,brokolice, kapusta, kedlubna,květák,dýně, okurek, cuketa, červená    řepa,tuřín, celer

Listová    pórek, nať petržele, pažitka, salát, vojtěška, žebříček, řeřicha, kopřiva

Zeleninu upravujeme vařením, dušením, blanšírováním, restováním, pečením, smažením, napařováním. Velmi vhodné je nakládaní / mléčně kvašená zelenina/

Luštěniny, bílkoviny rostlinné a živočišné

Fazole    strakaté, bílé, máslové, adzuki, černé, mungo,

Hrách    zelený, žlutý

Čočka    červená, obecná

Cizrna    římský hrách, plnohodnotná bílkovina,

Sója        sojové boby samostatně hůře stravitelné, úprava klíčením a výrobky z nich

Tofu        druh sýru ze sojových bobů, náhrada masa

Seitan      náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku

Tempeh   fermentovaný sojovýprodukt, plnohodnotná bílkovina, náhrada masa

Luštěniny vždy namáčíme a vodu před vařením sléváme, výjimkou jsou fazole adzuki tam vaříme v vodě použité  při namáčení.

Živočišné bílkoviny  bílé rybí maso, pstruh, kapr

Ovoce, tuky, pochutiny,ořechy, semena

Ovoce     jen z místních zdrojů/jablka, hrušky, švestky, ryngle, jahody,rybíz.../

Tuky      rostlinné oleje/ slunečnicový, sezamový, dýňový/

Ořechy   lískové, vlašské

Semena lněné, dýňové, slunečnicové, sezamové

Pochutiny sojové omáčky, gomasio, slady, ume ocet

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář