Potravinová pyramida aneb co jíst
Základna pyramidy, to na čem stojí vše, je vyplněna obilovinami, pečivem, těstovinami, celým zrnem,
Další stupeň pyramidy je vyplněn zeleninou
Třetí stupeň vyplňují luštěniny, bílkoviny rostlinné i živočišné/ především ryby/
Poslední stupeň je naplněn ovocem, tuky, ořechy, semeny, pochutinami.
Obiloviny s lepkem
Pšenice celozrnnámouka, kus kus, bulgur, špalda,pšeničné těstoviny, vločky, klíčky, krupice
Žito mouka, žitné těstoviny, celožitný chléb, zrno žita vařit s rýží natural
Oves víc tučné a víc bílkovin, vhodné pro děti, nejčastěji jakovločky
Ječmen nejčastěji jako kroupy, čistící střeva, krém z krup na zahuštění
Obiloviny bez lepku
Kukuřice zajišťuje dobrou náladu, vločky, mouka, zrno, nejlépe kombinovat s fazolemi
Jáhly vyloupané proso, velmi výživné, vhodné na sladké úpravy, krémy
Rýže celozrnná, různé druhy, vločky, mouka, rýžové těstoviny
Pohanka vždy loupaná, zahřívá, lze upravit i na sladko, pohankové těstoviny
Celé zrna obilovin můžeme klíčit. Naklíčené přidávat do salátu apod.
Pečivo celozrnný kváskový chléb, celozrnné placky
Zelenina
Kořenová mrkev, petržel, pastiňák, černý kořen, ředkev,
Kulatá cibule, zelí,brokolice, kapusta, kedlubna,květák,dýně, okurek, cuketa, červená řepa,tuřín, celer
Listová pórek, nať petržele, pažitka, salát, vojtěška, žebříček, řeřicha, kopřiva
Zeleninu upravujeme vařením, dušením, blanšírováním, restováním, pečením, smažením, napařováním. Velmi vhodné je nakládaní / mléčně kvašená zelenina/
Luštěniny, bílkoviny rostlinné a živočišné
Fazole strakaté, bílé, máslové, adzuki, černé, mungo,
Hrách zelený, žlutý
Čočka červená, obecná
Cizrna římský hrách, plnohodnotná bílkovina,
Sója sojové boby samostatně hůře stravitelné, úprava klíčením a výrobky z nich
Tofu druh sýru ze sojových bobů, náhrada masa
Seitan náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku
Tempeh fermentovaný sojovýprodukt, plnohodnotná bílkovina, náhrada masa
Luštěniny vždy namáčíme a vodu před vařením sléváme, výjimkou jsou fazole adzuki tam vaříme v vodě použité při namáčení.
Živočišné bílkoviny bílé rybí maso, pstruh, kapr
Ovoce, tuky, pochutiny,ořechy, semena
Ovoce jen z místních zdrojů/jablka, hrušky, švestky, ryngle, jahody,rybíz.../
Tuky rostlinné oleje/ slunečnicový, sezamový, dýňový/
Ořechy lískové, vlašské
Semena lněné, dýňové, slunečnicové, sezamové
Pochutiny sojové omáčky, gomasio, slady, ume ocet