Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Základní jídelníček aneb co kdy jíst
Začínáme jíst podle přírodních cyklů. Příroda se probouzí na jaře. Začneme taky jarem.
Upřednostňujeme tyto potraviny
Období, kdy se vše probouzí, vše začíná růst, očišťuje se od nánosů zimy, doba vhodná na půst.
Obilniny – oves, ječmen, pšenice
Zelenina – cibule, pórek, kopřiva, pampeliška, ředkvičky, mrkev, kysaná zelenina
Úprava - vaření na páře, nakličování, důraz na kyselou chuť
Nejíst – smažené, slané, připálené
Období horka, dovolených, doba dozrávání prvního ovoce a zeleniny
Obiloviny – kukuřice
Zelenina – kulaté zeleniny, květák, kapusta, zelí
Úprava – krátce osmahnout, důraz na hořkou a praženou chuť/ melta, obilné kávy/
Nejíst – maso savců, vejce, tučné věci, grilované
Období zrání, plného tepla, klidu
Obilovina – jáhly
Zelenina – dýně, mrkev, zelí, kapusta, tuřín, brokolice
Úprava – vaření ve vodě, důraz na sladkou chuť
Nejíst – cukr, málo solit, nic připáleného
Období sklizně, úrody
Obilovina – rýže
Zelenina – střední velikosti, pór, kadeřávek, ředkev, mangold
Úprava – delší vaření, důraz na pikantní chuť
Nejíst – mléko, mléčné výrobky, tuky
Období odpočinku, klidu, rozjímámí
Obilovina – pohanka
Zelenina – kořenová, pickles, fazole adzuki
Úprava – pečení, důraz na slanou chuť
Nejíst – omezit syrovou stravu, vše ohřát na teplotu těla