Další dobrůtka, kterou mě krmí Kačenka, když k ní přijedu na návštěvu.
Rajčatová fazolačka
2 mrkve - nakrájené na jemné kostičky
1 malý celer - nastouhaný na hrubo
1 větší cibule - nakrájená na jemno
3 stroučky česneku - nakrájené na jemno
1 plechovka fazolí ve laném nálevu
1 plechovka loupaných sekaných rajčat (nebo celých, je to jedno)
1 malá plechovka protlaku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, oregano, cukr, citronová šťáva
Na oleji osmahnu cibuli, přidám mrkev a po chvíli i celer, nechám po okrajích zezlátnout a přidám česnek, když zavoní, zaliju cca 1litrem vody, přidám rajčata a protlak. Zelenina byla najemno takže už je měkká, takže se to moc vařit nemusí, jen to nechám zavřít, dochutím solí, pepřem, oreganem jak je potřeba. Nakonec tam nasypu zcezené a propláchnuté fazole, nechám krátce prohřát a hotovo. Podávám se strouhaným balkánským sýrem a bagetou, ale nemusí to tak být.
Rajčata někdy používám čerstvé, spařené a oloupané - jak se mi chce.
A když má celer nať tak tam dávám i najemno nakrájenou nať