Když jsem napsala tato slova, před očima se mi objevila babička Zitka s jednoucháčkem v ruce se slovy " přidáš si ještě šimlenu ". To byla ta nejvěší dobrota, kterou jsem u babi někdy jedla. Dostala jsem na talíř malé kynuté knedlíky bez náplně a ty se pak polévaly šimlenou. To jsou rozmixované povidla s mlékem.
Jenže mléko u naší babičky bylo domácí. V chlévě stála kráva a v jejím mléce stála lžíce, jak bylo tučné.
Povidla děda vařil sám.Celý den seděl v černé kuchyni. Zvláštní název, byla to kuchyň, kde se vařilo v létě a vůbec nebyla černá. Seděl a míchal pomocí divného zařízení ve velkém kotli povidla. Ty pak rozdělil do hliněných hrnců a podaroval do rodin svých dcer.
Teď přemýšlím, jak babička ta tuhá povidla vůbec dokázala rozmíchat, za mých mladých let nebyly mixéry.
Ale vratím se k ovocným omáčkám, je to vlastně jen rozmixované ovoce. Jednoduché a výtečné.
Každé ovoce má svou vlastní chuť, které se dá podtrhnout a doladit kořením.
Jablka, ta díky různým odrůdám vynikají různou chutí, ale vždy lze použít skořici,hřebíček, vanilku, citrón, badyán, opražené ořechy.
Maliny, jahody, borůvky ................bych nechala tak ............možná trochu vanilky, smetanu
Rybíz červený, bílý,................zrníčka odstranit přes síto..............takže dostaneme jen šťávu........snese dost cukru a vždy bude hodně výrazná...........takže k tofu, sojovému masu, kuřeti, kynutým lívancům, tvarohu
Hrušky nejlépe máslovky, zimní odrůdy řádně povařit nebo usušit a pak povařit.............skořici,hřebíček, citronovou kůru............velmi opatrně, aby se nezničilo jemné aroma hrušky.
Jablečné pyré/ ovocná omáčka z jablek/ a jen krajíc chleba......lehká a moooc dobrá letní večeře, ale omáčka musí být vychlazená. O jahodovéomáčce ani nemluvím o tu jsme sváděli boje, jako malí.
Páni a to mám jít spát, při představě jahodové omáčky asi neusnu.
Mám doma ještě nějaké ovoce??????
Jen rybíz???????????
RE: Ovocné omáčky - co to je? | charlene* | 21. 07. 2010 - 09:04 |