Tofu
Jsou lidé, kteří vědí a ví. Ale troufám si tvrdit, že většina neví a ti co ví neví co s nim.
Takže tofu je bílá nebo světle hnědá hmota v igelitu. Bývá označená popiskou, zda se jedná o natural, tedy bílá hmota bez příchuti nebo různě ochucená či uzená hmota.
Tak se jeví laikovi.
Chcete -li přesný popis zde je:
Tofu nebo sojový tvaroh se připravuje ze sojového mléka vysrážením pomoci mořské soli nigari. Vzniklá hmota se vylisuje, vypere a někdy dochucuje.
Tofu lze udělat i doma, jestliže si připravíte své vlastní sojové mléko ze sojových bobů.
Takže máme..koupili jsme si kostku tofu.
Z moudrých knih víme, že obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin, velmi málo tuku a je ideální náhražkou masa a to i cenově.1kg tofu stojí kolem 100,-Kč.
A to podotýkám je čistá váha, velmi rychlá příprava a nekonečné množství variant úpravy.
Ano, už přestanu kecat a řeknu co s tou kostkou.
Máme natural bez příchuti.
Rozbalím, nakrájím na kostičky, pokapu sojovkou, přidám kmín, česnek, promíchám a nechám odpočinout. Mezitím očistím cibuli, česnek. Rozpálím tuk zpěním cibuli s česnekem a přidám naložené tofu a restuju. Stačí chvilka. Musí se hezky ze všech stran opéct.
Když jste ještě tofu nikdy nejedli, udělejte si ho takto.Trochu připomíná výpečky .
Natural vždy potřebuje dodat chuť - naložením do koření - je možno ho použít i na sladko stejně jako když používáte obyčejný tvaroh.
Místo salámu na chlebíčky, do bagety apod kupte uzený nebo marinovaný. Tyto můžete použít bez tepelné úpravy.
Tofu zeleninové, prosím vždy tepelně upravit.
Tofu tedy připravujeme stejně jako maso. Představte si krásný kousek libového kuřecího prsíčka a kostka tofu je to stejné jen získané z rostliny.
Nebojte se a běžte to vyzkoušet.
Fakt to stojí za to.