Badyán

12. srpen 2010 | 00.00 | rubrika: Koření

badyánBadyán

žádné komentáře | přidat komentář

Petrželová nať

11. srpen 2010 | 23.59 | rubrika: Koření

petrželová nať,kadeřavá i obyčPertželová nať / obyčejná i kadeřavá

žádné komentáře | přidat komentář

Pažitka

11. srpen 2010 | 23.58 | rubrika: Koření

pažitkaPažitka

žádné komentáře | přidat komentář

Celerová nať

11. srpen 2010 | 23.58 | rubrika: Koření

celerová naťCelerová nať

žádné komentáře | přidat komentář

Libeček

11. srpen 2010 | 23.57 | rubrika: Koření

nať libečkuLibeček

žádné komentáře | přidat komentář

Bazalka

11. srpen 2010 | 23.56 | rubrika: Koření

bazalka 2Bazalka pravá

Ocinum basilicum

 Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých stejně jako máta. Pochází z tropické Asie, kde se používá již 3000 let. Existuje mnoho odrůd/ v knize co mám doma je uvedeno a nafoceno 13 druhů/ jež se liší barvou i chutí.Tolik naučný slovník.

Bazalka je letnička to znamená, že na jaře zasejete, v létě sklidíte a je to. Je to křehká rostlinka plná vůně. Nyní se dá koupit i v obchodech, ale máte li kousek volného parapetu u okna otočeného na jih neváhejte a zakupte malý truhlíček a bazalku si  zasejte. Nemohu Vám popsat rozlišnosti těchto dvou bazalek. To můžete zjistit jen vy. Slibuji, že se to vyplatí a zkusíte li to pak už nikdy jinak

Z bazalky sklízíme listy, můžeme je postupně otrhávat.Vyštipujte vršky, aby se oddálilo kvetení a aby se příliš nevětvila.

Bazalka se krásně snoubí s rajčetem, jakkoli upraveným. Dá se použít ke kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži.

Nejlépe se uchová jako pesto nebo jen pokrájejte listy a prolejte je olivovým olejem. Můžete ji i  zamrazit.

žádné komentáře | přidat komentář