Badyán
12. srpen 2010 v 00.00 | rubrika: Koření
![]() |
přečteno: 10x | přidat komentář
|
Petrželová nať
11. srpen 2010 v 23.59 | rubrika: Koření
![]() |
přečteno: 11x | přidat komentář
|
Pažitka
11. srpen 2010 v 23.58 | rubrika: Koření
![]() |
přečteno: 7x | přidat komentář
|
Celerová nať
11. srpen 2010 v 23.58 | rubrika: Koření
![]() |
přečteno: 42x | přidat komentář
|
Libeček
11. srpen 2010 v 23.57 | rubrika: Koření
![]() |
přečteno: 7x | přidat komentář
|
Bazalka
11. srpen 2010 v 23.56 | rubrika: Koření
![]() Ocinum basilicum Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých stejně jako máta. Pochází z tropické Asie, kde se používá již 3000 let. Existuje mnoho odrůd/ v knize co mám doma je uvedeno a nafoceno 13 druhů/ jež se liší barvou i chutí.Tolik naučný slovník. Bazalka je letnička to znamená, že na jaře zasejete, v létě sklidíte a je to. Je to křehká rostlinka plná vůně. Nyní se dá koupit i v obchodech, ale máte li kousek volného parapetu u okna otočeného na jih neváhejte a zakupte malý truhlíček a bazalku si zasejte. Nemohu Vám popsat rozlišnosti těchto dvou bazalek. To můžete zjistit jen vy. Slibuji, že se to vyplatí a zkusíte li to pak už nikdy jinak Z bazalky sklízíme listy, můžeme je postupně otrhávat.Vyštipujte vršky, aby se oddálilo kvetení a aby se příliš nevětvila. Bazalka se krásně snoubí s rajčetem, jakkoli upraveným. Dá se použít ke kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži. Nejlépe se uchová jako pesto nebo jen pokrájejte listy a prolejte je olivovým olejem. Můžete ji i zamrazit. |
přečteno: 19x | přidat komentář
|