Pohanka se počítá k obilninám, ale pravdou zůstává, že je to bylina z čeledi rdesnovitých. V naši zemi se objevuje po nájezdech tatarů v 15 století. Je to plnohodnotná obilovina s obsahem vápníku, hořčíku, ritinu a dalších minerálů.
Pohanka ke snídani:
vařená jako kaše ve vodě nebo v sojovém mléce,podáváná s ořechy,medem, švestkami, jogurtem
Pohanka k obědu:
jako příloha místo rýže nebo napůl s rýží/ než si zvykneme/
společně se zeleninou, houbami jako rizoto
jako karbenátky
Nituké - krátce osmahlá zelenina
Lze použít jakoukoli obilninu i pohanku
Suroviny : jakoukoli zeleninu kterou máte doma, obilnina /rýže, špalda, pohanka, jáhly, kroupy.../, špetka koření které máte rádi/ kari, tymiám, koriandr...., olej, sůl
Postup: Obilninu uvaříme dle zvyklosti. Na olej dáme mleté koření dle vlastní chuti a přidáváme v
Suroviny: pohanka, čočka, cibule, bobkový list, sůl, umeocet, peprník, olej
Postup: Pohanku uvaříme v osolené vodě. Čočku propláchneme a uvaříme s bobkovým listem. Cibuli podusíme na oleji.
Smícháme stejné díly pohanky, čočky a cibule osolíme. Dochutíme umeoctem a peprníkem
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo okurkou
Suroviny : pohanka, cibule, papriky, rajčata, olej, sůl, česnek
Postup: Na oleji cibulku do červena, přidat nakrájené papriky a rajčata společně s umytou pohankou, podlít a dusit. Po vydušení vody osolit, okořenit česnekem.
Suroviny: pohanka, sůl, česnek, majoránka, olej, cibule, sojová mouka, voda
Postup: Pohanu promyjeme a dáme vařit společně se solí. Je uvařená velmi rychle a na toto jídlo ji potřebujeme trochu rozvařenou. Na oleji osmažíme cibulku do růžova. Do uvařené pohanky/ máte li v ní ještě vodu , slijte ji/ přidáme majoránku, cibulku a česnek. Řádně promícháme. Je li sypká, musíme ji trochu zahustit vodou se sojovou moukou. Pak je třeba nechat ji znovu přejít varem.
Podáváme s dušeným zelím