Suroviny: olej,cibule. zelí. mrkev, petržel, bobkový list, rajčatový protlak, červená řepa, súl, pepř, nové koření
Postup:Do rozehřátého oleje vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na kostky.
Hlávkové zelí omyjeme, mrkev a petržel oškrábeme, nakrájíme na tenké nudličky. Všechno spolu orestujeme, přidáme bobkový list a koření, rajčatový protlak a vodu. Pomalým varem vaříme do poloměkka, poté přidáme červenou řepu, kterou jsme podusili zvlášť a zeleninový boršč dochutíme solí.
Suroviny:
Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky
Postup:
Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.
Suroviny: zeleninový vývar, rýže, chilli, květák, kešu oříšky, máslo Postup: Do zeleninového vývar dáme vařit opláchnutou rýži a vaříme do rozvaření, pak přidáme na růžičky rozebraný květák, trochu chilli a kešu oříšky a ovaříme. Zjemníme lžíčkou másla Květáková
Suroviny: Kedlubna, voda, vega, rýže, celerové lístky, máslo
Postup: Kedlubnu očistíme nakrájíme na kvádříky a společně s rýží uvaříme ve vodě s vegou. Rýže by se měla rozvařit a jemně polévku zahustit. Před dovařením vložíme celerové lístky natrhané a lžičku másla .Hodí se dochutit pepřem pro letní horka i chilli.
Kdo má celer rád nechá si lístky syrové a jen na ně naleje horkou polévku
Suroviny: mrkev hodně, cibule stejně, voda, vega, kysaná smetana/sojová smetana
Postup: Mrkev očistíme a společně s cibuli nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vodys vegou. Pozor polévka má být velmi hustá dejte jen trochu vody.
Po uvaření vše rozmixujeme a dochutíme kysanou smetanou a trochou soli .
Polévka má mít hustotu
Suroviny: mrkev, voda, špaldová mouka, sojová mouka, sůl, vega- klaso, muškátový květ
Postup: Mrkev rozdělíme na polovinu. Jednu část nastrouháme na jemné nudličky, druhou nakrájíme na kolečka. Kolečka mrkve dáme vařit do zeleninového vývaru / voda s vegou/. Špaldovou mouku /asi 2 plné lžíce / smícháme s 1 lžičkou sojové mouky a s nastrouhanou mrkví,
Suroviny: rajčata, cibule,umeocet, bazalka,vega klare nebo sůl,olej
Postup : Rajčata spaříme a oloupeme/ když se nám nechce nevadí, v polévce budou plavat tenké vlásky slupek , bude to i hezčí ...možná.../. Cibuli nakrájíme společně s rajčaty na proužky a dáme vařit do vody ochucené Vegou nebo Klare. Do uvařené přilejeme trochu Umeoctu, abychom docílili sladkokyselou chuť / když dáme moc
Suroviny: Fazolky, cibule, rajčatový protlak /rajčata/ jogurt, máslo, mouka, voda, sůl, pepř, kopr
Postup: Fazolky nakrájené na šikmé proužky a cibuli na tenké proužky vaříme v osolené a opepřené vodě.Lžíčku másla utřeme s moukou a rajčatovým protlakem. Přidáme k zelenině a vaříme doměkka.Po odstavení vmícháme jogurt a kopr.
Suroviny: voda, brambory, kmín, olej, paprika, sůl, libeček
Postup: Do hrnce dáme trošku oleje a orestujeme na něm kmín. Oloupané brambory nakrájíme a malé kousky a přidáme ke kmínu. Rychle orestujeme a zalejeme vodou. Osolíme jemně. Vaříme asi 5 minut a přidáme papriku nakrájenou na nudličky. Společně dovaříme.Chvíli před vypnutím vložíme část nakrájeného libečku, zbytkem zdobíme polévku na talíři.
Suroviny: Žitná mouka/ můžete použít jakoukoli jinou/, velkou hrst zeleného koření, olej, sůl, kmín,vejce/ pro velké hladovce není nutné/
Postup: Na dno hrnce dáme trošku oleje a něm opražíme kmín a trošku nakrájeného zeleného koření, přisypeme mouku, orestujeme/ pro hladovce nyní přidáme vejce/
zalejeme vodou, osolíme mírně a vaříme. Provaříme