Suroviny: vařené obilí /špalda, pšenice/, vega, olej , cibule, luštěniny, obilné klíčky, sojová omáčka
Postup:Na oleji opražíme cibulku. Do mísy dáme uvařenou obilninu a trochu uvařené luštěniny/ co zrovna máme uvařeno v lednici/,opraženou cibulku, vegu.Všechno rozmixujeme na hustou kaši. Lžíci vykrajujeme bochánky, které trochu rozplacatíme a obalíme v
Náměty jak podávat vařenou špaldu najdete v rubrice Povídání o dělání v článku Zamilovala jsem se do špaldy
Suroviny: špalda zrno, sůl, vega, cibule, olej
Postup: Špaldu promýt a v osolené vodě uvařit .Vaříme ji jako rýži. Já dávám vody jako na těstoviny tedy hodně a pak scedím.....tak jak jsme to dělali s celozrnou rýži ,když jsme vařili v Bobaji.
Na oleji osmažit cibulku do růžova. Špaldu scedit nechat okapat a smíchat s cibulkou.
Já si to mixuji do hladka.
Suroviny: špaldové kroupy, voda, sůl
Postup: Špaldové kroupy promyjeme zalejeme vodou s trochou soli a vaříme do změknutí.