Kdo se podíval třeba pod heslo ZELENINA zjistil, že recepty, které tam uvádím nemají gramáž.
Gramáž surovin je věc ošemetná. Musím se přiznat, že jsem nikdy nevařila striktně podle receptu v kuchařkách. Vždy mě zajímá jen složení surovin. Dokážu si podle nich většinou představit,
Fazolky, fazolky, fazolky,......už zase fazolky?
Ne, že by mi nechutnaly. Toto povzdechnutí spíše platilo o jejich sklizni. Pocházím z celkem početné rodiny a naše maminka nás krmila především zeleninou.Už tenkrát jsme vlastně jedli spíše vegetariánskou stravu. Maso jsme měli
Suroviny: Fazolky, cibule, rajčatový protlak /rajčata/ jogurt, máslo, mouka, voda, sůl, pepř, kopr
Postup: Fazolky nakrájené na šikmé proužky a cibuli na tenké proužky vaříme v osolené a opepřené vodě.Lžíčku másla utřeme s moukou a rajčatovým protlakem. Přidáme k zelenině a vaříme doměkka.Po odstavení vmícháme jogurt a kopr.
Suroviny: fazolky, mrkev, celer, máslo, cibule, hříbky, mandle, sojová smetana, mouka/ dá se použít jakákoli i škrob/voda,pepř, sůl, petrželka
Postup: Fazolky uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a celerem, které nakrájíme na tenké proužky.Mandlové nudličky opražíme na másle pak k nim přidáme cibuli a hříbky, dusíme, pak je zahustíme sojovou smetanou s moukou, osolíme, okořeníme.Pekáček vymažeme naplníme vařenou zeleninou a fazolkami prolejeme hříbkovou omáčkou.Nahoru můžeme posypat ještě mandlemi a kousky másla a dáme zapéci
Sobota 31.7.2010
snídaně tousty s rajčetem a cibulkou, melta
svačina meruňky
oběd polévka fazolková červená
fazolky po provensálsku
polenta
večeře fazolky zapečené s mandlemi
Suroviny: fazolky, olej, cibule, stroužek česneku, rajčata/ v zimě je lepší dát jen protlak nebo nakládané rajčata/, pepř, petrželka, sůl
Postup: Fazolky si uvaříme v osolené vodě do měkka.Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli,česnek.Pak přidáme rajčata,sůl a pepř a vše rozdusíme.
Přidáme okapané fazolky.Lehce zamícháme a podusíme společně asi 5 minut. Před podáváním posypeme petrželkou.
Pátek 30.7. 2010
snídaně kaše vločková s ořechy
svačina meruňky
oběd
Čtvrtek 29.7. 2010
snídaně bageta, polévka z rajčat
svačina
Středa 28.7. 2010
snídaně vločková kaše s kustovnicí
svačina broskev
oběd polévka z rajčat
jáhlová pizza
večeře jáhlová pomazánka slaná
pražené semínka, chléb
Úterý 27.7.2010
snídaně vločkovo kuskusová kaše slaná
zelenina
svačina
Pondělí 26.7.2010
snídaně rozpečená bageta, lilková pomazánka
Neděle 25.7.2010
snídaně vejce na másle s česnekem, toust
svačina paprika
oběd polévka lehoučká
jáhlová pizza se zeleninou
večeře lívanečky z celozrnné mouky s ořechy a medem
ovocná omáčka
Sobota 24.7.2010
snídaně vločková kaše se zeleninou
svačina rajče a okurek
Oběd polévka cibulová
květákové karbanátky
bramborová kaše
zeleninová obloha
večeře bramborové placky na sladko
Pátek 23.7.2010
snídaně polévka květáková a toust
svačina zahradní ovoce
Čtvrtek 22.7.2010
snídaně polévka čočková letní, opečený toust
svačina meruňky
oběd květáková polévka s chilli a ořechy
Když jsem napsala tato slova, před očima se mi objevila babička Zitka s jednoucháčkem v ruce se slovy " přidáš si ještě šimlenu ". To byla ta nejvěší dobrota, kterou jsem u babi někdy jedla. Dostala jsem na talíř malé kynuté knedlíky bez náplně a ty se pak polévaly šimlenou. To jsou
Suroviny: uvařená špalda, med, oříšky nebo mandle, olej
Postup: Špaldu a oříšky a trochou oleje rozmixujeme do hladka, osladíme medem. Mazat na plátky jablka.
Suroviny:cibule, olej, mrkev, okurek, papriku všeho hodně, rajčata, sůl, šperku chilli,
Postup: Všechny suroviny nakrájíme na kousky tak jak hrdlo ráčí. Do vetší pánve dáme trochu oleje, cibul, mrkev, papriku, okurek a restujeme, promícháváme
Suroviny:Voda, cibule, čočka/ červená se vaří rychleji/, rajče, bobkový list, kopr,citrón, bílý jogurt
Postup: Do studené vody dáme čočku, bobkový list a dáme vařit. Před dovařením přidáme na kousky nakrájené rajče a cibuli.
Vaříme do změknutí čočky. Dochutíme solí, kapkou citónové štávy a sekaným koprem. Vychladíme a podáváme studené se lžičkou bílého jogurtu
Suroviny: jablka, meruňky, ryngle, švestky, maliny, borůvky
Postup:Ovoce omyjeme a rozmixujeme.Můžeme dosladit.
Suroviny:Na teplou ovocnou omáčku můžeme použít všechno ovoce co známe,maizena, voda, cukr
Postup:Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do trošky vařící vody se štetičkou soli/ podpoří sladkost ovoce/,máte-li rádi hodně sladké dejte cukr nejprve rozvařit do vody. Ovoce dusíme do změknutí.Rozmixujeme / můžeme přecedit např.rybíz/. Je-li hodně řídké, zahustíme troškou vody s maizenou/škrobem.
Omáčkou poléváme palačinky, knedlíčky, nebo si ji dáme s jemným pečivem jen tak lžičkou.
Suroviny:vlasové nudle, voda, sojové mléko, sůl, máslo
Postup:Dáme si vařit vodu se solí / množství - tolik kolik chceme kaše/a sojovým mlékem Zajíc. Během varu sypeme vlasové nudle do husta. Za stálého míchání necháme vařit asi 2 minuty. Někdy je třeba ještě dolít trochu vody. Konzistence středně hustá až hustá. Dochutíme lžičkou másla.
Je vynikající sypaná cukrem a kakaem, to si dejte podle chuti
Středa 21.7. 2010
snídaně nudlová kaše s ovocem
svačina ovocná omáčka s pečivem
oběd
Suroviny: Ovesné vločky, voda, olej, rozinky, sůl, semínka slunečnice, dýně, vlašských ořechů, mandlí
Postup: Do kastrůlku dáme vodu, rozinky, semínka, mandle nakrájené na plátečky a vaříme.Po chvilce přidáme špetku soli a za stálého míchání sypeme vločky. Stačí chvilka varu a odstavíme. Necháme dojít. Pro zjemnění přidáme trošku oleje / já dávám slunečnicový, můžete podle chuti přidat dýňový, sezamový apod./
Suroviny: fazole/ nejlépe bílé máslové/, voda, olej, sůl, citronová šťáva, bobkový list, olivy, bazalka
Postup:Fazole uvaříme/ nejlépe den předem namočené, taky lze použít fazole z konzervy /s bobkovým listem/ pro lepší stravitelnost/ a bez soli.
Uvařené fazole scedíme a dáme do vyšší nádoby ve které je rozmixujeme společně s olejem. Fazole se chovají
Pod tímto názvem se skrývá veškerá zelenina co máte doma .
Nakrájejte si ji, jak máte nejraději a talíř si krásně ozdobte.
Vyhrajte si.........než se Vám uvaří zbytek jídla..udělejte si květinky z rajčátka, spirálky z okurky, mrkvičku nastouhejte a jemně okyselte citrónem, zelí můžete nastrouhat na struhadle a zalít olivovým olejem a přidat trošku kopru apod. Fantazii se meze nekladou.
Suroviny: špaldové kroupy, voda, sůl
Postup: Špaldové kroupy promyjeme zalejeme vodou s trochou soli a vaříme do změknutí.
Suroviny: zelené fazolky, voda, sůl, máslo, petrželka nať
Postup:Zelené fazolky řádně omyjeme /můžeme odkrojit konce/ a vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Krátce povaříme.Měly by být příjemně měkké, ale ne rozvařené. Vybereme na talíř, posypene nakrájenou petrželkou a polejeme horkým máslem.
Suroviny:kuskus, máslo, voda, semínka slunečnice a dýně, rozinky, sůl
Postup: Na dno pánvičky nasypeme hrst semínek a za stálého mícháni je opražíme/ je to velmi rychlé, dejte pozor/ pak přisypeme kuskus s rozinkami promíchneme a zalejeme vodou. Stačí chvilka varu. Odstavíme a necháme kuskus dojít. Kuskus nabobtná a bude čas vmíchat kousek másla. Kuskus je jemný a chuť másla jemnost podtrhne. Sladkost obstarají rozinky.
Suroviny: voda, brambory, kmín, olej, paprika, sůl, libeček
Postup: Do hrnce dáme trošku oleje a orestujeme na něm kmín. Oloupané brambory nakrájíme a malé kousky a přidáme ke kmínu. Rychle orestujeme a zalejeme vodou. Osolíme jemně. Vaříme asi 5 minut a přidáme papriku nakrájenou na nudličky. Společně dovaříme.Chvíli před vypnutím vložíme část nakrájeného libečku, zbytkem zdobíme polévku na talíři.
Úterý 20.7. 2010
snídaně kuskusová kaše se semínky, zahradní ovoce dušené
svačina okurek
Suroviny: fazole/ nejlépe bílé máslové/, voda, olej, sůl, citronová šťáva, bobkový list
Postup:Fazole uvaříme/ nejlépe den předem namočené, taky lze použít fazole z konzervy /s bobkovým listem/ pro lepší stravitelnost/ a bez soli.
Uvařené fazole scedíme a dáme do vyšší nádoby ve které je rozmixujeme společně s olejem. Fazole se chovají jako při šlehání majonézy, čím více dáte oleje tím je více pomazánky. Přilévejte olej pomalu. Hotovou pomazánku osolíme a dochutíme citrónovou šťávou.
Máme hotový základ pro různé druhy pomazánek
Suroviny: Ovesné vločky, voda, olej, med,sůl, semínka slunečnice, dýně, vlašských ořechů, mandlí
Postup: Z uvedených surovin uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout / nebo lze použít zbytek kaše od snídaně/. Lžičkou vykrajujeme z kaše kuličky ,můžeme je obalit ve strouhaných semínkách.Klademe na talíř a přeléváme ovocnou omáčkou.
Suroviny: Angrešt, voda, cukr, solamyl, citrón
Postup: Angreš pořádně omyjeme a nakrájíme na čtvrtky s trochou vody dáme vařit společně s cukrem. Vaříme do rozvaření, přiléváme horkou vodu.
Nakonec zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě na konzistenci jogurtu.Solamyl povaříme jen krátce. Dochutíme cukrem a kapkou citrónu.
Omáčka má být pikantně kyselkavá.
Suroviny:Tofu natural, česnek, cibule, olej, sojová omáčka
Postup:Tofu si nakrájíme na kostičky a dáme do mísy odležet společně se sojovou omáčkou a česnekem.Česneku dle chuti, sojová omáčka je dosti slaná, takže jen pokapat. Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli.Přidáme odleželé tofu a restujeme vše do zlatova.
Jestli Vám zbyde tak přidejte trochu oleje a rozmixujte na vynikající pomazánku
Suroviny: Brambory, voda, sůl, kmín, pažitka, cibule
Postup: Nové brambory řádně umyjeme/ staré oloupeme/ rozkrojíme na čtvrtky.Dáme vařit do horké vody společně se solí a kmínem.Po dovaření vsypeme do hrnce na brambory velkou hrst nakrájené pažitky a pod poklicí pořádně protřepeme.Tak, aby se brambory pažitkou obalily.
Při vaření starých brambor přidáme do hrnce cibuli, brambory jsou chutnější.
Brambory vždy vaříme s kmínem pro lepší stravitelnost.
Suroviny: Žitná mouka/ můžete použít jakoukoli jinou/, velkou hrst zeleného koření, olej, sůl, kmín,vejce/ pro velké hladovce není nutné/
Postup: Na dno hrnce dáme trošku oleje a něm opražíme kmín a trošku nakrájeného zeleného koření, přisypeme mouku, orestujeme/ pro hladovce nyní přidáme vejce/
zalejeme vodou, osolíme mírně a vaříme. Provaříme
Dnes je 18. července 2010 a já začínám psát svůj blog.
Velmi ráda vařím a vůbec nejraději vařím pro někoho a jinak než je obvyklé. A tak jsem víc než rok vařila v BOBAJI, což je prodejna zdravé výživy v Opavě. Nyní mou práci dělá báječná kuchařka Miruška Běčáková a já sedím u počítače a budu vařit pro sebe a pro všechny, kteří tady nakouknou a budou chtít jíst dobře a jinak než je obvyklé.
Vím už o dvou spřízněných duších, kterým mé jídlo chutná a tak pro ně a pro sebe začínám. Denně bych chtěla napsat jídelníček, co budu ten den vařit / BUDE VŽDY NAPSÁN UŽ VEČER, ABYCH VĚDĚLA CO BUDU JÍST RÁNO KDYŽ VSTANU/. A mohla se těšit. Prostě ráda dobře jím a jídlo je má potěcha.
Vždy v neděli napíšu soupis základních potravin, které musí být doma. Budu vařit z toho co dozrává u nás na polích a zahrádkách. Nejsem vegetarián, jsem všežravec, ale maso jím málokdy, jen když mám opravdu chuť. Takže to budou převážně recepty bezmasé.
Takže začínám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zelené koření
Vlastně se u nás říká natě.Takže co jsem dnes natrhala a doma mi doufám vydrží ve sklenici s vodou celý týden.
Máme tady libeček moje nejoblíbenější koření.Maminka mé maminky,babička Zitka, říkavala dones mi trochu magi. Magi rostlo jako velký keř u ní na zahrádce pod okny.Ta vůně je neopakovatelná a do polévek přímo božská.
Pak na nás kouká pažitka/šnytlich jak se u nás říká/.
Velké listy patří celerové nati.
A malé listky na pažitce patří bazalce.
Toto je dnešní /18.7./úroda za zahrádky Věrky Cihlářové nadšené pěstitelky, která mi dovolila část její úrody sníst.Takže v dnešním chladném odpoledni jsem posbírala fialové fazolky, salát, mangold, zelené natě.Brambory jsem koupila ve dvoře společně s cibulí a česnekem.Doma v chladničce leží okurky a paprika, které jsem dostala od své kamarádky Dany, také vypěstované s láskou od její tetičky.
Takže základ pro vaření na tento týden máme daný.
Na zahrádce nedozrává jen zelenina, ale jak vidíte je tady i krásné barevné ovoce.Chybí jen maliny, omlouvám se, snědla jsem je.Takže jahody, červený a černý rybíz, angrešt.
Melta, voda,brambory, ovesné vločky, zelené natě, tofu, jáhly, pohanka, žitná mouka, olej, semínka, fazole, chléb, fazolky, salát, česnek, zahradní ovoce,cibule,kmín,okurek,rajčata,paprika,
Pondělí 19.7.2010
snídaně vločková kaše a hrst zahradního ovoce
svačina