Gramy a kusy,kila a litry

30. červenec 2010 | 22.19 | rubrika: Povídání o dělání

ilustraceKdo se podíval třeba pod heslo ZELENINA zjistil, že recepty, které tam uvádím nemají gramáž.

Gramáž surovin je věc ošemetná. Musím se přiznat, že jsem nikdy nevařila striktně podle receptu v kuchařkách. Vždy mě  zajímá jen složení surovin. Dokážu si podle nich  většinou představit,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 530x

Téma dne " fazolky"

30. červenec 2010 | 21.37 | rubrika: Povídání o dělání

Fazolky, fazolky, fazolky,......už zase fazolky?fazolky na keříku

Ne, že by mi nechutnaly. Toto povzdechnutí spíše platilo o jejich sklizni. Pocházím z celkem početné rodiny a naše maminka nás krmila především zeleninou.Už tenkrát jsme vlastně jedli spíše vegetariánskou stravu. Maso jsme měli

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 242x

Polévka fazolková červená

30. červenec 2010 | 21.31 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: Fazolky, cibule, rajčatový protlak /rajčata/ jogurt, máslo, mouka, voda, sůl, pepř, kopr

Postup: Fazolky nakrájené na šikmé proužky a cibuli na tenké proužky vaříme v osolené a opepřené vodě.Lžíčku másla utřeme s moukou a rajčatovým protlakem. Přidáme k zelenině a vaříme doměkka.Po odstavení vmícháme jogurt a kopr.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 26x

Fazolky zapečené s mandlemi

30. červenec 2010 | 21.15 | rubrika: Fazolky

Suroviny: fazolky, mrkev, celer, máslo, cibule, hříbky, mandle, sojová smetana, mouka/ dá se použít jakákoli i škrob/voda,pepř, sůl, petrželka

Postup: Fazolky uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a celerem, které nakrájíme na tenké proužky.Mandlové nudličky opražíme na másle pak k nim přidáme cibuli a hříbky, dusíme, pak je zahustíme sojovou smetanou s moukou, osolíme, okořeníme.Pekáček vymažeme naplníme vařenou zeleninou a fazolkami prolejeme hříbkovou omáčkou.Nahoru můžeme posypat ještě mandlemi a kousky másla a dáme zapéci

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 11x

Den třináctý 31.7.2010

30. červenec 2010 | 21.11 | rubrika: Jídelníčky

Sobota 31.7.2010

              snídaně       tousty s rajčetem a cibulkou, melta

             svačina         meruňky

             oběd             polévka fazolková červená

                                   fazolky po provensálsku

                                   polenta

             večeře          fazolky zapečené s mandlemi

žádné komentáře | přidat komentář

Fazolky pro provensálsku

30. červenec 2010 | 21.02 | rubrika: Fazolky

Suroviny: fazolky, olej, cibule, stroužek česneku, rajčata/ v zimě je lepší dát jen protlak nebo nakládané rajčata/, pepř, petrželka, sůl

Postup: Fazolky si uvaříme v osolené vodě do měkka.Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli,česnek.Pak přidáme rajčata,sůl a pepř a vše rozdusíme.

              Přidáme okapané fazolky.Lehce zamícháme a podusíme společně asi 5 minut. Před podáváním posypeme petrželkou.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 36x

Den dvanáctý 30.7.2010

29. červenec 2010 | 22.49 | rubrika: Jídelníčky

Pátek  30.7. 2010

             snídaně      kaše vločková s ořechy

            svačina       meruňky

             oběd          

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

Den jedenáctý 29.7. 2010

28. červenec 2010 | 22.45 | rubrika: Jídelníčky

Čtvrtek 29.7. 2010

                       snídaně       bageta, polévka z rajčat

                      svačina        

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Den desátý 28.7. 2010

27. červenec 2010 | 22.43 | rubrika: Jídelníčky

Středa 28.7. 2010

                snídaně     vločková kaše s kustovnicí

               svačina       broskev

               oběd            polévka z rajčat

                                    jáhlová pizza

              večeře         jáhlová pomazánka slaná

                                  pražené semínka, chléb

žádné komentáře | přidat komentář

Den devátý 27.7.2010

26. červenec 2010 | 21.16 | rubrika: Jídelníčky

Úterý 27.7.2010

          snídaně     vločkovo kuskusová kaše slaná

                              zelenina

        svačina      

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x

Den osmý 26.7.2010

25. červenec 2010 | 20.33 | rubrika: Jídelníčky

Pondělí  26.7.2010

                 snídaně   rozpečená bageta, lilková pomazánka

                                  

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Den sedmý 25.7.2010

24. červenec 2010 | 21.25 | rubrika: Jídelníčky

Neděle 25.7.2010

              snídaně        vejce na másle s česnekem, toust

             svačina          paprika

             oběd               polévka lehoučká

                                     jáhlová pizza se zeleninou

             večeře            lívanečky z celozrnné mouky s ořechy a medem

                                     ovocná omáčka      

                      

žádné komentáře | přidat komentář

Den šestý 24.7. 2010

23. červenec 2010 | 21.19 | rubrika: Jídelníčky

Sobota  24.7.2010

              snídaně     vločková kaše se zeleninou

              svačina     rajče a okurek

              Oběd         polévka cibulová

                                 květákové karbanátky

                                 bramborová kaše

                                 zeleninová obloha

             večeře       bramborové placky na sladko

žádné komentáře | přidat komentář

Den pátý 23.7.2010

22. červenec 2010 | 21.13 | rubrika: Jídelníčky

Pátek  23.7.2010

             snídaně       polévka květáková a toust

             svačina        zahradní ovoce

            

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Den čtvrtý 22.7. 2010

21. červenec 2010 | 21.08 | rubrika: Jídelníčky

Čtvrtek 22.7.2010

              snídaně   polévka čočková letní, opečený toust

              svačina    meruňky

              oběd        květáková polévka s chilli a ořechy

                              

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 11x

Ovocné omáčky - co to je?

20. červenec 2010 | 23.43 | rubrika: Povídání o dělání

švestkyKdyž jsem napsala tato slova, před očima se mi objevila babička Zitka s jednoucháčkem v ruce se slovy " přidáš si ještě šimlenu ". To byla ta nejvěší dobrota, kterou jsem u babi někdy jedla. Dostala jsem na talíř malé kynuté knedlíky bez náplně a ty se pak polévaly šimlenou. To jsou

Pomazánka ze špaldy na sladko

20. červenec 2010 | 21.29 | rubrika: Pomazánky obilnné

Suroviny: uvařená špalda, med, oříšky nebo mandle, olej

Postup: Špaldu a oříšky a trochou oleje rozmixujeme do hladka, osladíme medem. Mazat na plátky jablka.

Zeleninová pánev

20. červenec 2010 | 21.18 | rubrika: Míchaná zelenina

Suroviny:cibule, olej, mrkev, okurek, papriku všeho hodně, rajčata, sůl, šperku chilli, kotlík i s rajčaty

Postup: Všechny suroviny nakrájíme na kousky tak jak hrdlo ráčí. Do vetší pánve dáme trochu oleje, cibul, mrkev, papriku, okurek a restujeme, promícháváme

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 32x

Polévka letní čočková

20. červenec 2010 | 21.09 | rubrika: Polévky luštěninové

Suroviny:Voda, cibule, čočka/ červená se vaří rychleji/, rajče, bobkový list, kopr,citrón, bílý jogurt

Postup: Do studené vody dáme čočku, bobkový list a dáme vařit. Před dovařením přidáme na kousky nakrájené rajče a cibuli.

Vaříme do změknutí čočky. Dochutíme solí, kapkou citónové štávy a sekaným koprem. Vychladíme a podáváme studené se lžičkou bílého jogurtu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Ovocné omáčky studené

20. červenec 2010 | 21.05 | rubrika: Ovocné omáčky

Suroviny: jablka, meruňky, ryngle, švestky, maliny, borůvky

Postup:Ovoce omyjeme a rozmixujeme.Můžeme dosladit.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 19x

Ovocné omáčky teplé

20. červenec 2010 | 20.57 | rubrika: Ovocné omáčky

Suroviny:Na teplou ovocnou omáčku můžeme použít všechno ovoce co známe,maizena, voda, cukr

Postup:Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit do trošky vařící vody se štetičkou soli/ podpoří sladkost ovoce/,máte-li rádi hodně sladké dejte cukr nejprve rozvařit do vody. Ovoce dusíme do změknutí.Rozmixujeme / můžeme přecedit např.rybíz/. Je-li hodně řídké, zahustíme troškou vody s maizenou/škrobem.

Omáčkou poléváme palačinky, knedlíčky, nebo si ji dáme s jemným pečivem jen tak lžičkou.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 149x

Nudlová kaše

20. červenec 2010 | 20.49 | rubrika: Obilné

Suroviny:vlasové nudle, voda, sojové mléko, sůl, máslo

Postup:Dáme si vařit vodu se solí / množství - tolik kolik chceme kaše/a sojovým mlékem Zajíc. Během varu sypeme vlasové nudle do husta. Za stálého míchání necháme vařit asi 2 minuty. Někdy je třeba ještě dolít trochu vody. Konzistence středně hustá až hustá. Dochutíme lžičkou másla.

Je vynikající sypaná cukrem a kakaem, to si dejte podle chuti

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 12x

Den třetí 21.7.2010

20. červenec 2010 | 20.35 | rubrika: Jídelníčky

Středa 21.7. 2010

             snídaně     nudlová kaše s ovocem

             svačina      ovocná omáčka s pečivem

             oběd        

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

Vločková kaše

19. červenec 2010 | 22.34 | rubrika: Obilné

Suroviny: Ovesné vločky, voda, olej, rozinky, sůl, semínka slunečnice, dýně, vlašských ořechů, mandlí

Postup: Do kastrůlku dáme vodu, rozinky, semínka, mandle nakrájené na plátečky a vaříme.Po chvilce přidáme špetku soli a za stálého míchání sypeme vločky. Stačí chvilka varu a odstavíme. Necháme dojít. Pro zjemnění přidáme trošku oleje / já dávám slunečnicový, můžete podle chuti přidat dýňový, sezamový apod./

komentáře (3) | přidat komentář | přečteno: 155x

Pomazánka z fazolí řecká

19. červenec 2010 | 22.26 | rubrika: Pomaz. luštěninové

Suroviny: fazole/ nejlépe bílé máslové/, voda, olej, sůl, citronová šťáva, bobkový list, olivy, bazalka

Postup:Fazole uvaříme/ nejlépe den předem namočené, taky lze použít fazole z konzervy /s bobkovým listem/ pro lepší stravitelnost/ a bez soli.

Uvařené fazole scedíme a dáme do vyšší nádoby ve které je rozmixujeme společně s olejem. Fazole se chovají

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 182x

Zeleninová obloha

19. červenec 2010 | 22.13 | rubrika: Míchaná zelenina

Pod tímto názvem se skrývá veškerá zelenina co máte doma .

Nakrájejte si ji, jak máte nejraději a talíř si krásně ozdobte.

Vyhrajte si.........než se Vám uvaří zbytek jídla..udělejte si květinky z rajčátka, spirálky z okurky, mrkvičku nastouhejte a jemně okyselte citrónem, zelí můžete nastrouhat na struhadle a zalít olivovým olejem a přidat trošku kopru apod. Fantazii se meze nekladou.

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 553x

Vařená špalda

19. červenec 2010 | 22.09 | rubrika: Špalda

Suroviny: špaldové kroupy, voda, sůl

Postup: Špaldové kroupy promyjeme zalejeme vodou s trochou soli a vaříme do změknutí.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 18x

Fazolky po francouzku

19. červenec 2010 | 21.56 | rubrika: Fazolky

Suroviny: zelené fazolky, voda, sůl, máslo, petrželka nať

Postup:Zelené fazolky řádně omyjeme /můžeme odkrojit konce/ a vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Krátce povaříme.Měly by být příjemně měkké, ale ne rozvařené. Vybereme na talíř, posypene nakrájenou petrželkou a polejeme horkým máslem.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 28x

Kuskusová kaše se semínky

19. červenec 2010 | 21.32 | rubrika: Obilné

Suroviny:kuskus, máslo, voda, semínka slunečnice a dýně, rozinky, sůl

Postup: Na dno pánvičky nasypeme hrst semínek a za stálého mícháni je opražíme/ je to velmi rychlé, dejte pozor/ pak přisypeme kuskus s rozinkami promíchneme a zalejeme vodou. Stačí chvilka varu. Odstavíme a necháme kuskus dojít. Kuskus nabobtná a bude čas vmíchat kousek másla. Kuskus je jemný a chuť másla jemnost podtrhne. Sladkost obstarají rozinky.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 32x

Polévka bramborová s paprikou a libečkem

19. červenec 2010 | 21.23 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: voda, brambory, kmín, olej, paprika, sůl, libeček

Postup: Do hrnce dáme trošku oleje a orestujeme na něm kmín. Oloupané brambory nakrájíme a malé kousky a přidáme ke kmínu. Rychle orestujeme a zalejeme vodou. Osolíme jemně. Vaříme asi 5 minut a přidáme papriku nakrájenou na nudličky. Společně dovaříme.Chvíli před vypnutím vložíme část nakrájeného libečku, zbytkem zdobíme polévku na talíři.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 26x

Den druhý 20.7 2010

19. červenec 2010 | 21.16 | rubrika: Jídelníčky

Úterý   20.7. 2010

             snídaně         kuskusová kaše se semínky, zahradní ovoce dušené

             svačina          okurek

            

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Pomazánka z fazolí

18. červenec 2010 | 23.06 | rubrika: Pomaz. luštěninové

Suroviny: fazole/ nejlépe bílé máslové/, voda, olej, sůl, citronová šťáva, bobkový list

Postup:Fazole uvaříme/ nejlépe den předem namočené, taky lze použít fazole z konzervy /s bobkovým listem/ pro lepší stravitelnost/ a bez soli.

Uvařené fazole scedíme a dáme do vyšší nádoby ve které je rozmixujeme společně s olejem. Fazole se chovají jako při šlehání majonézy, čím více dáte oleje tím je více pomazánky. Přilévejte olej pomalu. Hotovou pomazánku osolíme a dochutíme citrónovou šťávou.

Máme hotový základ pro různé druhy pomazánek

žádné komentáře | přidat komentář

Kuličky z vloček

18. červenec 2010 | 23.03 | rubrika: Moučníky

Suroviny: Ovesné vločky, voda, olej, med,sůl, semínka slunečnice, dýně, vlašských ořechů, mandlí

Postup: Z uvedených surovin uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout / nebo lze použít zbytek kaše od snídaně/. Lžičkou vykrajujeme z  kaše kuličky ,můžeme je obalit ve strouhaných semínkách.Klademe na talíř a přeléváme ovocnou omáčkou.

žádné komentáře | přidat komentář

Angreštová omáčka

18. červenec 2010 | 22.57 | rubrika: Angrešt

Suroviny: Angrešt, voda, cukr, solamyl, citrón

Postup: Angreš pořádně omyjeme a nakrájíme na čtvrtky s trochou vody dáme vařit společně s cukrem. Vaříme do rozvaření, přiléváme horkou vodu.

Nakonec zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě na konzistenci jogurtu.Solamyl povaříme jen krátce. Dochutíme cukrem a kapkou citrónu.

Omáčka má být pikantně kyselkavá.

žádné komentáře | přidat komentář

Tofu na česneku a cibulce

18. červenec 2010 | 22.50 | rubrika: Tofu

Suroviny:Tofu natural, česnek, cibule, olej, sojová omáčka

Postup:Tofu si nakrájíme na kostičky a dáme do mísy odležet společně se sojovou omáčkou a česnekem.Česneku dle chuti, sojová omáčka je dosti slaná, takže jen pokapat.  Na pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli.Přidáme odleželé tofu a restujeme vše do zlatova.

Jestli Vám zbyde tak přidejte trochu oleje a rozmixujte na vynikající pomazánku

Brambory v pažitce

18. červenec 2010 | 22.44 | rubrika: Brambory

Suroviny: Brambory, voda, sůl, kmín, pažitka, cibule

Postup: Nové brambory řádně umyjeme/ staré oloupeme/ rozkrojíme na čtvrtky.Dáme vařit do horké vody společně se solí a kmínem.Po dovaření vsypeme do hrnce na brambory velkou hrst nakrájené pažitky a pod poklicí pořádně protřepeme.Tak, aby se brambory pažitkou obalily.

Při vaření starých brambor přidáme do hrnce cibuli, brambory jsou chutnější.

Brambory vždy vaříme s kmínem pro lepší stravitelnost.

žádné komentáře | přidat komentář

Polévka ze zelených natí

18. červenec 2010 | 22.25 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny:  Žitná mouka/ můžete použít jakoukoli jinou/, velkou hrst zeleného koření, olej, sůl, kmín,vejce/ pro velké hladovce není nutné/

Postup: Na dno hrnce dáme trošku oleje a něm opražíme kmín a trošku nakrájeného zeleného koření, přisypeme mouku, orestujeme/ pro hladovce nyní přidáme vejce/

zalejeme vodou, osolíme mírně a vaříme. Provaříme

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

Tak jsem tady

18. červenec 2010 | 22.07 | rubrika: Úvod

Dnes je 18. července 2010 a já začínám psát svůj blog.

Velmi ráda vařím a vůbec nejraději vařím pro někoho a jinak než je obvyklé. A tak jsem víc než rok vařila v BOBAJI, což je prodejna zdravé výživy v Opavě. Nyní mou práci dělá báječná kuchařka Miruška Běčáková a já sedím u počítače a budu vařit pro sebe a pro všechny, kteří tady nakouknou a budou chtít jíst dobře a jinak než je obvyklé.

Vím už o dvou spřízněných duších, kterým mé jídlo chutná a tak pro ně a pro sebe začínám. Denně bych chtěla napsat jídelníček, co budu ten den vařit / BUDE VŽDY NAPSÁN UŽ VEČER, ABYCH VĚDĚLA CO BUDU JÍST  RÁNO KDYŽ VSTANU/. A mohla se těšit. Prostě ráda dobře jím a jídlo je má potěcha.

Vždy v neděli napíšu soupis základních potravin, které musí být doma. Budu vařit z toho co dozrává u nás na polích a zahrádkách. Nejsem vegetarián, jsem všežravec, ale maso jím málokdy, jen když mám opravdu chuť. Takže to budou převážně recepty bezmasé.

Takže začínám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zelené koření

18. červenec 2010 | 22.03 | rubrika: Co právě dozrálo

směs zeleného kořeníZelené koření

Vlastně se u nás říká natě.Takže co jsem dnes natrhala a doma mi doufám vydrží ve sklenici s vodou celý týden.

Máme tady libeček moje nejoblíbenější koření.Maminka mé maminky,babička Zitka, říkavala dones mi trochu magi. Magi rostlo jako velký keř u ní na zahrádce pod okny.Ta vůně je neopakovatelná a do polévek přímo božská.

Pak na nás kouká pažitka/šnytlich jak se u nás říká/.

Velké listy patří celerové nati.

A malé listky na pažitce patří bazalce.

žádné komentáře | přidat komentář

Zahrádka v rozpuku

18. červenec 2010 | 21.30 | rubrika: Co právě dozrálo

2zeleninaToto je dnešní /18.7./úroda za zahrádky Věrky Cihlářové nadšené pěstitelky, která mi dovolila část její úrody sníst.Takže v dnešním chladném odpoledni jsem posbírala fialové fazolky, salát, mangold, zelené natě.Brambory jsem koupila ve dvoře společně s cibulí a česnekem.Doma v chladničce leží okurky a paprika, které jsem dostala od své kamarádky Dany, také vypěstované s láskou od její tetičky.

Takže základ pro vaření na tento týden máme daný.směs ovoce 18

Na zahrádce nedozrává jen zelenina, ale jak vidíte je tady i krásné barevné ovoce.Chybí jen maliny, omlouvám se, snědla jsem je.Takže jahody, červený a černý rybíz, angrešt.

Seznam na týden první

18. červenec 2010 | 21.24 | rubrika: Nedělní seznamy

Melta, voda,brambory, ovesné vločky, zelené natě, tofu, jáhly, pohanka, žitná mouka, olej, semínka, fazole, chléb, fazolky, salát, česnek, zahradní ovoce,cibule,kmín,okurek,rajčata,paprika,

žádné komentáře | přidat komentář

Den první 19.7.2010

18. červenec 2010 | 21.16 | rubrika: Jídelníčky

Pondělí   19.7.2010

                snídaně   vločková kaše a hrst zahradního ovoce

                 svačina  

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 16x