U nás na trhu se objevila první várka červené řepy. Je to královna mezi zeleninou. Skromná a velmi často zapomenutá či nedoceněná.
Nejčastěji u nás používaná úprava je sladkokyselý nálev nebo křen. Jen co dozraje zaklejeme ji do skla a v zimě ji dáme trošku do misky. A jinak nic.
Žádné
Suroviny: 600 g červená řepa, 2 lžíce másla, 2 lžíce hořčice, půl lžíce medu, vorčestr, paprika sladká, sůl
Postup: ćervenou řepu uvaříme do měkka, oloupáme a nakrájíme na hranolky. Do rozpuštěného másla vmícháme hořčici, papriku, med a vorčestr. Jen promícháme POZOR NEVAřit/ udržet teplotu pýed bodem varu/
Přidáme červenou řepu a prohřejeme. Můžeme sypat sezamem
Suroviny: mrkev, celer, brambory, rajčata, cuketa, nakládaná zelenina, rýže,olej, česnek, máslo, sladká paprika, sojová omáčka
Postup: Mrkev, celer, brambory uvařím . Vývar použiji na uvaření rýže. Rajčata a cuketu strčím pod gril a pomažu olejem s česnekem. Brambory obalím v másle s paprikou.Celer pokapu sojovkou.Vše urovnám na velký servírovací talíř. Doplním nakládanou zeleninou/ kysané zelí, hříbky, okurka apod./ a kopečky rýže/ nejlépe uvařit kulatou ta se dobře rozvaří a pak vykrajovat malé kuličky - jedno sousto/
Tak mám zase zpoždění. Nedělní výlety s dětmi mě vždy dostanou hned do postele a večerní práce se nekonají.Tentokrát jsme byli na Zlatém chlumu u města Jeseník. Rozhledna nádherná a výhled prostě úžasný. Bylo jasno a slunečno.
Pondělí polévka jemná krémová zeleninová
Suroviny: mrkev, máslo, vývar zeleninový, koření - bylinkové máslo
Postup : Mrkev uvaříme v zeleninovém vývaru. Na pánvi rozpustíme máslo/ olej/ společně s kořením.Vložíme na špalíčky nakrájenou mrkev a pěkně ji v másle s bylinkami obalíme a prohřejeme.Podáváme teplé.
Mě nejvíc chutná s bramborem nebo bagetou.Často ji dělám pro návštěvy na obložené mísy místo masa. Mísu nahřeju a společně s mrkví na ni dám fazolové lusky s česnekem a tymiánem.
Nepřeháním, hrachových kaší znám 19. Abych se moc nechlubila, představím Vám knihu Viktora Faktora KAŠE vyšla v roce 2003. Mohu říct, že jsem nevěřila svým očím!!!!
Tolik kaší, třeba bramborových, bych ani v nejbujnějších snech nevymyslela. Je jich 42. V knize
Suroviny: kulatá rýže, voda, sůl, sezam, olej
Postup: Dáme vařit kulatou rýži, tento druh s dobře rozvaří a udělá spíše kaši.A to nyní potřebujeme.Sezam si opražíme na suché pánvi do růžova.....opatrně, často míchat a HLÍDAT snadno se spálí. Rýži můžeme nechat tak nebo ji různě dochutit např. sojovou omáčkou, kari, paprika.....pomocí lžičky vykrojíme z rýžové kaše kuličku vložíme ji to
Toto je úžasně lehoučký a mooooooooooc dobroučký recept.
Suroviny: rajče, cibulke, paprika, žampion,kukuřice.....
Postup: Na vymazaný plech olivovým olejem naskládám zeleninu, potřu olejem, posypu trochou soli a pepřem, nebo svou směsí koření ....jak kdo rád.
A šup s tím pod gril. Jednou zeleninu obrátím a pak už jen ..................jím a je to skvělé jen s rozpečenou bagetou nebo rýží..........
Tuhle dobrotu neodmítne ani zásadový odmítač zdravé stravy.
Pohanka je nyní zase v módě. Je to zajímavé i potraviny podléhají diktátu módy. I když se tváříme, že to tak není a máváme na ostatní hláškami, že to je staročeská specialita.
Opak je pravdou a vše je relativní. Jako důkaz mohu uvést příklad z jednoho domova důchodců. Tam paní kuchařky
Suroviny: rajčata, paprika, cibule, kečup, tymián, olivový olej, polenta/ viz recept na polentu/
Postup: Uvaříme polentu/ zkráceně kukuřičnou krupici v ochucené vodě/ rozetřeme ji na vymaštěný plech do 2 cm a nahoru klademe co rádi máme.Takže si tam dám dušenou cibulku, rajčatový protlak ochucený tymiánem a olejem, spoustu rajčat a papriku/ tu si taky nejprve pudusím, to víte moje zuby/.Tak
Tento týden začínám trošku nemocná. Rýma, kašel je stále lepší a když ještě sobotní a nedělní odpočinek v posteli podpořím dobrým jídlem tak budu za chvilinku zdravá jako řípa.
Pondělí
Tak jsem byla v neděli na výletě s dětmi a přijela utahaná, že jsem ani nenapsala jídelníček, ale stihla jsem si uvařit oběd na pondělí. Takže co budu tento týden mít dobrého.
Pondělí polévka mrkvová krémová