Vítejte!
Dovolte mi, abych Vás u sebe v kuchyni uvítala slovy ze dvou mých nejoblíbenějších kuchařek/ obé napsali muži/
Pochopil jsem, že v tom, co jíme, lze nalézt nejen potravu, nýbrž také kus poésie a krásy.
Z knihy Veselé umění kuchařské od Edouarda de Pomiane
Kdyby Bůh chtěl, aby jídlo patřilo mezi nízké činnosti, krmil by potomky Adama a Evy manou, ambrozií, nektarem a jinými výživnými roztoky. Avšak k nouzovému způsobu výživy se uchýlil pouze v kritických situacích.
Tyto substance bychom si mohli lít rovnou do břicha trychtýřem hned vedle zadnice.
Ale Bůh umístil ústa do hlavy, v níž sídlí takřka vše, čím vnímáme jím stvořený, slaný, mastný, sladký, navinulý svět.
Hleďme tedy, aby veškeré pokrmy i nápoje, jež do nás vcházejí vyvoleným otvorem, obstály i před jeho svrchovanými zraky.
Nechť nám pobyt v slzavém údolí zpříjemňuje nejen hudba sfér a zpěv kůrů andělských, nýbrž také barkarola koření a odrhovačka oleje na pánvi.
Z knihy Magie v kuchyni aneb Svíčková na střeše od Káji Vaříka
Pohanka se počítá k obilninám, ale pravdou zůstává, že je to bylina z čeledi rdesnovitých. V naši zemi se objevuje po nájezdech tatarů v 15 století. Je to plnohodnotná obilovina s obsahem vápníku, hořčíku, ritinu a dalších minerálů.
Pohanka ke snídani:
vařená jako kaše ve vodě nebo v sojovém mléce,podáváná s ořechy,medem, švestkami, jogurtem
Pohanka k obědu:
jako příloha místo rýže nebo napůl s rýží/ než si zvykneme/
společně se zeleninou, houbami jako rizoto
jako karbenátky
Dušená cibule s tymiánem
KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY, KRABIČKY,KRABIČKY
Mlsání nakonec
Dušené tofu se zeleninou nebo houbami
Tofu kousky do listových salátových mís
Tofu řízečky
Večer
Tofu s hořčicí a citrónem
Tofu burger