18. říjen 2010 v 22.21 | rubrika: Jídelníčky
Tak už je zase pondělí. V neděli jsem byla ve škole a po příjezdu jsem ještě usilovně pracovala na svém kalendáři a tak si jídelníček píšu až teď. Pondělí dušená zeleninová směs s hříbečky jáhlová kaše
Úterý |
přečteno: 21x | přidat komentář
|
Kapustové burgry
11. říjen 2010 v 20.36 | rubrika: Kapusta
Suroviny: Kapusta, cibule, olej, ovesné vločky, obilné klíčky, sojová mouka, opražené semínka slunečnice Postup: Kapustu nakrájím a podusím v trošce vodu se solí. Podušenou kapustu / vodu sleju/ nakrájím na malé kostičky a smíchám s růžovou cibulkou, ovesnými vločkami a klíčky,dochutím solí a pepřem. Přidám praženou slunečnici a trochu sojové mouky. Vypracuji tuhé těsto/ je-li řídké tak přidám vločky/ dělám burgy obalím je v klíčcích a urovnám je na vymazaný plech a šup s nimi do trouby. Když spěchám opeču je na pánvi. |
přečteno: 20x | komentáře (1)
|
Jáhlová pizza
11. říjen 2010 v 20.29 | rubrika: Jáhly
Suroviny: uvařené jáhly, olej, rajský protlak, zelenina syrová i dušená, tymián, sůl, sýr, tofu Postup: Uvařené jáhly ochutíme solí a olejem a namačkáme do vymazaného plechu. Protlak ochutíme tymiánem a česnekem, solí, cukrem, olejem a namažeme na jáhly. Zeleninu nakrájeme na plátky a urovnáme nahoru. Zapečeme a před dopečením posypame sýrem nebo tofu.Můžeme také použít již udušenou zeleninu/mrkev, celer, zelí/ pizza dostane zase jinou chuť. |
přečteno: 298x | přidat komentář
|
Dýně po benátsku
11. říjen 2010 v 20.23 | rubrika: Dýně
Suroviny : dýně Hokkaido, rohlíky staré, sojové mléko, houby, cibule, olej, tvrdý sýr nebo uzené tofu, koření na dýni dle chuti , sůl Postup: Houby podusíme na cibulce, rohlíky namočíme do mléka a pak promícháme s houbami a sýrem. Dýni nakrájíme na plátky potřeme olejem s kořením a poklademe do zapékací mísy.Dýni přikryjeme peřinkou z rohlíkové směsi. Zapékáme v horké troubě. |
přečteno: 10x | přidat komentář
|
11. říjen 2010 v 19.50 | rubrika: Jídelníčky
Tak je tady už polovina října a příroda je štědrá, přeštědrá. Byla jsem na trhu a kolem bylo tolik dobrot. Dýně, květák, cuketa, cibule, pórek, mrkev, kapusta, zelí, jablka, hrušky ani nevím jestli jsem na něco nezapoměla......křen, brambory......mrkev, celer..... Pondělí hustá zeleninová polévka
|
přečteno: 13x | přidat komentář
|
Fazolos Bombardilos
10. říjen 2010 v 14.47 | rubrika: Dýně
Suroviny: 480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl Postup : Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání. Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou
|
přečteno: 12x | přidat komentář
|
Polévka dýňová zlatá
10. říjen 2010 v 14.46 | rubrika: Dýně
Suroviny: Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky Postup: Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou. |
přečteno: 9x | přidat komentář
|
10. říjen 2010 v 14.44 | rubrika: Dýně
Orientální kuskus s dýní pro 4 osoby, příprava 30 minut Suroviny 600 g očištěné dýně 2 hrnky kuskusu 100g mandlí 2 větší cibule 4 lžíce rozinek 5 lžic kokosové moučky 1 lžíce skořice špetka chilli šťáva z citrónu olej sůl Postup: Kuskus |
přečteno: 170x | přidat komentář
|
3. říjen 2010 v 22.01 | rubrika: Povídání o dělání
![]() Dýně pro mě byla velkou neznámou. Tedy, vždy jsem se divila, proč ji vlastně na zahradě máme. Vyrostly 2 až 3 gigantických rozměrů, všichni ji obdivovali a pak nic. Máma ji rozkrojila a malé kousky dýně přemlouvala ananasovým sirupem, aby se taky |
přečteno: 404x | komentáře (1)
|
Polévka dýňová zlatá
3. říjen 2010 v 19.08 | rubrika: Polévky zeleninové
Suroviny: Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky Postup: Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.
|
přečteno: 14x | přidat komentář
|
3. říjen 2010 v 18.45 | rubrika: Povídání o dělání
Omáčka je prý typické české jídlo. Má se na mysli omáčku vytvořenou jíškou a mlékem či smetanou a pár lžic příchuti. Když se servíruje s knedlíky, tak vlastně jíme mouku s moukou. Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha. Svíčkovou, dýňovou, mrkvovou to je snadné. Ale, jak ty druhé. |
přečteno: 61x | přidat komentář
|
Jáhlové knedlíky - plněné, slané i sladké
3. říjen 2010 v 18.35 | rubrika: Jáhly
Suroviny: 350 g jáhel, 100 g celozrnné špaldové hrubé mouky, sůl Postup: Jáhly spaříme a dáme vařit s vodou v poměru 1:2,5 mírně osolíme. Po uvaření necháme vychladnout a pak zapracujeme mouku. Vytvoříme tuhé těsto. Kulaté knedlíčky vaříme ve vroucí vodě dokud nevyplavou. Knedlíčky můžeme plnit uzeným tofu/slané/, rozinkami jako sladké, bez náplně přelévat ovocnou omáčkou |
přečteno: 461x | přidat komentář
|
Fazolos Bombardilos
3. říjen 2010 v 18.26 | rubrika: Fazole
Suroviny: 480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl Postup : Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání. Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou
|
přečteno: 5x | přidat komentář
|
3. říjen 2010 v 17.28 | rubrika: Jídelníčky
Tak jsem týden vynechala. Mé tělíčko se stále pokoušelo zdolat nemocné průdušky a k tomu celkem mnoho práce. Prostě jsem padla vždy do postele s hrnkem horkého bylinného čajíku a hlava odpočívala společně s tělem.Tolik na omluvu. Dáme se do toho. Počasí je chladnější. V pátek ráno při odchodu do práce/ odcházela jsem v 5/ mi teploměr ukazoval 0 stupňů.Takže VÍTEJ PODZIME. Na řadu |
přečteno: 11x | přidat komentář
|