Tak už je zase pondělí. V neděli jsem byla ve škole a po příjezdu jsem ještě usilovně pracovala na svém kalendáři a tak si jídelníček píšu až teď.
Pondělí dušená zeleninová směs s hříbečky
jáhlová kaše
Úterý
Suroviny: Kapusta, cibule, olej, ovesné vločky, obilné klíčky, sojová mouka, opražené semínka slunečnice
Postup: Kapustu nakrájím a podusím v trošce vodu se solí. Podušenou kapustu / vodu sleju/ nakrájím na malé kostičky a smíchám s růžovou cibulkou, ovesnými vločkami a klíčky,dochutím solí a pepřem. Přidám praženou slunečnici a trochu sojové mouky. Vypracuji tuhé těsto/ je-li řídké tak přidám vločky/ dělám burgy obalím je v klíčcích a urovnám je na vymazaný plech a šup s nimi do trouby. Když spěchám opeču je na pánvi.
Suroviny: uvařené jáhly, olej, rajský protlak, zelenina syrová i dušená, tymián, sůl, sýr, tofu
Postup: Uvařené jáhly ochutíme solí a olejem a namačkáme do vymazaného plechu. Protlak ochutíme tymiánem a česnekem, solí, cukrem, olejem a namažeme na jáhly.
Zeleninu nakrájeme na plátky a urovnáme nahoru. Zapečeme a před dopečením posypame sýrem nebo tofu.Můžeme také použít již udušenou zeleninu/mrkev, celer, zelí/ pizza dostane zase jinou chuť.
Suroviny : dýně Hokkaido, rohlíky staré, sojové mléko, houby, cibule, olej, tvrdý sýr nebo uzené tofu, koření na dýni dle chuti , sůl
Postup: Houby podusíme na cibulce, rohlíky namočíme do mléka a pak promícháme s houbami a sýrem. Dýni nakrájíme na plátky potřeme olejem s kořením a poklademe do zapékací mísy.Dýni přikryjeme peřinkou z rohlíkové směsi.
Zapékáme v horké troubě.
Tak je tady už polovina října a příroda je štědrá, přeštědrá. Byla jsem na trhu a kolem bylo tolik dobrot. Dýně, květák, cuketa, cibule, pórek, mrkev, kapusta, zelí, jablka, hrušky ani nevím jestli jsem na něco nezapoměla......křen, brambory......mrkev, celer.....
Pondělí hustá zeleninová polévka
Suroviny:
480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl
Postup :
Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání.
Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou
Suroviny:
Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky
Postup:
Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.
Orientální kuskus s dýní
pro 4 osoby, příprava 30 minut
Suroviny
600 g očištěné dýně
2 hrnky kuskusu
100g mandlí
2 větší cibule
4 lžíce rozinek
5 lžic kokosové moučky
1 lžíce skořice
špetka chilli
šťáva z citrónu
olej
sůl
Postup:
Kuskus
Tak už je zase tady čas krasavic. Čas dýní.
Dýně pro mě byla velkou neznámou. Tedy, vždy jsem se divila, proč ji vlastně na zahradě máme. Vyrostly 2 až 3 gigantických rozměrů, všichni ji obdivovali a pak nic. Máma ji rozkrojila a malé kousky dýně přemlouvala ananasovým sirupem, aby se taky
Suroviny:
Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky
Postup:
Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.
Omáčka je prý typické české jídlo. Má se na mysli omáčku vytvořenou jíškou a mlékem či smetanou a pár lžic příchuti.
Když se servíruje s knedlíky, tak vlastně jíme mouku s moukou. Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.
Svíčkovou, dýňovou, mrkvovou to je snadné. Ale, jak ty druhé.
Suroviny:
350 g jáhel, 100 g celozrnné špaldové hrubé mouky, sůl
Postup:
Jáhly spaříme a dáme vařit s vodou v poměru 1:2,5 mírně osolíme. Po uvaření necháme vychladnout a pak zapracujeme mouku. Vytvoříme tuhé těsto.
Kulaté knedlíčky vaříme ve vroucí vodě dokud nevyplavou.
Knedlíčky můžeme plnit uzeným tofu/slané/, rozinkami jako sladké, bez náplně přelévat ovocnou omáčkou
Suroviny:
480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl
Postup :
Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání.
Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou
Tak jsem týden vynechala. Mé tělíčko se stále pokoušelo zdolat nemocné průdušky a k tomu celkem mnoho práce. Prostě jsem padla vždy do postele s hrnkem horkého bylinného čajíku a hlava odpočívala společně s tělem.Tolik na omluvu.
Dáme se do toho. Počasí je chladnější. V pátek ráno při odchodu do práce/ odcházela jsem v 5/ mi teploměr ukazoval 0 stupňů.Takže VÍTEJ PODZIME.
Na řadu