Týden 18.10. 24.10.2010

18. říjen 2010 | 22.21 | rubrika: Jídelníčky

Tak už je zase pondělí. V neděli jsem byla ve škole a po příjezdu jsem ještě usilovně pracovala na svém kalendáři a tak si jídelníček píšu až teď.

Pondělí         dušená zeleninová směs s hříbečky

                    jáhlová kaše

Úterý           

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení 0 (1000000009x) | přečteno: 21x

Kapustové burgry

11. říjen 2010 | 20.36 | rubrika: Kapusta

Suroviny: Kapusta, cibule, olej, ovesné vločky, obilné klíčky, sojová mouka, opražené semínka slunečnice

Postup: Kapustu nakrájím a podusím v trošce vodu se solí. Podušenou kapustu / vodu sleju/  nakrájím na malé kostičky a smíchám s růžovou cibulkou, ovesnými vločkami a klíčky,dochutím solí a pepřem. Přidám praženou slunečnici a trochu sojové mouky. Vypracuji tuhé těsto/ je-li řídké tak přidám vločky/ dělám burgy obalím je v klíčcích a urovnám je na vymazaný plech a šup s nimi do trouby. Když spěchám opeču je na pánvi.

Jáhlová pizza

11. říjen 2010 | 20.29 | rubrika: Jáhly

Suroviny: uvařené jáhly, olej, rajský protlak, zelenina syrová i dušená, tymián, sůl, sýr, tofu

Postup: Uvařené jáhly ochutíme solí a olejem a namačkáme do vymazaného plechu. Protlak ochutíme tymiánem a česnekem, solí, cukrem, olejem a namažeme na jáhly.

Zeleninu nakrájeme na plátky a urovnáme nahoru. Zapečeme a před dopečením posypame sýrem nebo tofu.Můžeme také použít již udušenou zeleninu/mrkev, celer, zelí/ pizza dostane zase jinou chuť.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 298x

Dýně po benátsku

11. říjen 2010 | 20.23 | rubrika: Dýně

Suroviny : dýně Hokkaido, rohlíky staré, sojové mléko, houby, cibule, olej, tvrdý sýr nebo uzené tofu, koření na dýni dle chuti , sůl

Postup: Houby podusíme na cibulce, rohlíky namočíme do mléka a pak promícháme s houbami a sýrem. Dýni nakrájíme na plátky potřeme olejem s kořením a poklademe do zapékací mísy.Dýni přikryjeme peřinkou z rohlíkové směsi.

Zapékáme v horké troubě.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Týden 11.10. až 17.10. 2010

11. říjen 2010 | 19.50 | rubrika: Jídelníčky

Tak je tady už polovina října a příroda je štědrá, přeštědrá. Byla jsem na trhu a kolem bylo tolik dobrot. Dýně, květák, cuketa, cibule, pórek, mrkev, kapusta, zelí, jablka, hrušky ani nevím jestli jsem na něco nezapoměla......křen, brambory......mrkev, celer.....

Pondělí          hustá zeleninová polévka

                    

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Fazolos Bombardilos

10. říjen 2010 | 14.47 | rubrika: Dýně

Suroviny:

480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl

Postup :

Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání.

Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 12x

Polévka dýňová zlatá

10. říjen 2010 | 14.46 | rubrika: Dýně

Suroviny:

Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky

Postup:

Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 9x

Orientální kuskus s dýní

10. říjen 2010 | 14.44 | rubrika: Dýně

 Orientální kuskus s dýní

pro 4 osoby, příprava 30 minut

Suroviny

600 g očištěné dýně

2 hrnky kuskusu

100g mandlí

2 větší cibule

4 lžíce rozinek

5 lžic kokosové moučky

1 lžíce skořice

špetka chilli

šťáva z citrónu

olej

sůl

Postup:

Kuskus

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 170x

Orientální kuskus a dýně

3. říjen 2010 | 22.01 | rubrika: Povídání o dělání

dýněTak už je zase tady čas krasavic. Čas dýní.

Dýně pro mě byla velkou neznámou. Tedy, vždy jsem se divila, proč ji vlastně na zahradě máme. Vyrostly 2 až 3 gigantických rozměrů, všichni ji obdivovali a pak nic. Máma ji rozkrojila a malé kousky dýně přemlouvala ananasovým sirupem, aby se taky

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 404x

Polévka dýňová zlatá

3. říjen 2010 | 19.08 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny:

Dýně, máslo, pomerančová a citronová kůra, sůl, zeleninový vývar, smetana, mandle na nudličky

Postup:

Na másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni a mandle, zalijeme vývarem a přidáme kůru, sůl a vaříme do měkka. Vyndáme kůru. Dýni rozmixujeme dochutíme solí a smetanou.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

Omáčky / dýňová/ jídlo české

3. říjen 2010 | 18.45 | rubrika: Povídání o dělání

Omáčka je prý typické české jídlo. Má se na mysli omáčku vytvořenou  jíškou a mlékem či smetanou a pár lžic příchuti.

Když se servíruje s knedlíky, tak vlastně jíme mouku s moukou. Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.

Svíčkovou, dýňovou, mrkvovou to je snadné. Ale, jak ty druhé.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 61x

Jáhlové knedlíky - plněné, slané i sladké

3. říjen 2010 | 18.35 | rubrika: Jáhly

Suroviny:

350 g jáhel, 100 g celozrnné špaldové hrubé mouky, sůl

Postup:

Jáhly spaříme a dáme vařit s vodou v poměru 1:2,5 mírně osolíme. Po uvaření necháme vychladnout a pak zapracujeme mouku. Vytvoříme tuhé těsto.

Kulaté knedlíčky vaříme ve vroucí vodě dokud nevyplavou.

Knedlíčky můžeme plnit uzeným tofu/slané/, rozinkami jako sladké, bez náplně přelévat ovocnou omáčkou

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 461x

Fazolos Bombardilos

3. říjen 2010 | 18.26 | rubrika: Fazole

Suroviny:

480 g očištěné dýně, 440 g červených uvařených fazolí, 300 g tofu , 1 velká cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce koření Chili con carne, sůl

Postup :

Dýni a tofu nakrájíme na menší kousky.Na oleji zěňte nakrájenou cibulku, přidejte dýni a tofu. Osolte a opékejte asi 10 minut za občasného míchání.

Až je dýně měkká, přidejte koření fazole a vše krátce prohřejte. Zkuste zjemnit kysanou smetanou, jogurtem, sojovou majonézou

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 5x

Týden 4.10. až 10.10.2010

3. říjen 2010 | 17.28 | rubrika: Jídelníčky

Tak jsem týden vynechala. Mé tělíčko se stále pokoušelo zdolat nemocné průdušky a k tomu celkem mnoho práce. Prostě jsem padla vždy do postele s hrnkem horkého bylinného čajíku a hlava odpočívala společně s tělem.Tolik na omluvu.

Dáme se do toho. Počasí je chladnější. V pátek ráno při odchodu do práce/ odcházela jsem v 5/ mi teploměr ukazoval 0 stupňů.Takže VÍTEJ PODZIME.

Na řadu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 11x