Tak se nám to rozjíždí. Ve čtvrtek jsem byla na první schůzce bedýnkářů. Jsem moc spokojená a těším se na první bedýnku naplněnou bramborami, červenou řepou, mrkví, celerem, zelím, petrželí a možná tam bude i kysané zelí. Vše v biokvalitě a pro nás vypěstováno v České republice, v mé vlasti.V zemi, kde jsem se narodila a kde jsou mé kořeny, kde žily generace mých předků.
Můj dědeček z
Tyto slova mi napsal pan Petr. Jsem ráda a moc mě potěšily. Je z nich cítit soucítění a snaha pomoci a proto je dávám do tohoto článku.
I toto je cesta, jedna z mnoha.
petr:
Trvalo to opravdu déle než jsem si myslela,Ale je to za mnou a jsem zpět. Silnější, odpočinutá a plná života. Takže..... Jak jste se měli?
Dostala jsem během mé mlčecí doby dlouhý příspěvek o syrové stravě. Moc děkuji za plno krásných slov. Vím, že ke šťastnému životu vede mnoho cest a každý jde po té své. Jídlo na té, které cestě je různé.
Syrová strava je jedna z variant. Má kamarádka jde touto cestou. Plně ji vyhovuje.
Za sebe mohu říct, já mám ráda vařené pestré jídlo, připravené s láskou a nadšením a tak si vařím.
Tak už je zase tady čas krasavic. Čas dýní.
Dýně pro mě byla velkou neznámou. Tedy, vždy jsem se divila, proč ji vlastně na zahradě máme. Vyrostly 2 až 3 gigantických rozměrů, všichni ji obdivovali a pak nic. Máma ji rozkrojila a malé kousky dýně přemlouvala ananasovým sirupem, aby se taky
Omáčka je prý typické české jídlo. Má se na mysli omáčku vytvořenou jíškou a mlékem či smetanou a pár lžic příchuti.
Když se servíruje s knedlíky, tak vlastně jíme mouku s moukou. Tak, jak na omáčky bez mouky?Jednoduše. Dejte dostatek zeleniny, pak ji rozmixujte a trošku zředťe vývarem, smetanou či čajem Bancha.
Svíčkovou, dýňovou, mrkvovou to je snadné. Ale, jak ty druhé.
U nás na trhu se objevila první várka červené řepy. Je to královna mezi zeleninou. Skromná a velmi často zapomenutá či nedoceněná.
Nejčastěji u nás používaná úprava je sladkokyselý nálev nebo křen. Jen co dozraje zaklejeme ji do skla a v zimě ji dáme trošku do misky. A jinak nic.
Žádné
Nepřeháním, hrachových kaší znám 19. Abych se moc nechlubila, představím Vám knihu Viktora Faktora KAŠE vyšla v roce 2003. Mohu říct, že jsem nevěřila svým očím!!!!
Tolik kaší, třeba bramborových, bych ani v nejbujnějších snech nevymyslela. Je jich 42. V knize
Pohanka je nyní zase v módě. Je to zajímavé i potraviny podléhají diktátu módy. I když se tváříme, že to tak není a máváme na ostatní hláškami, že to je staročeská specialita.
Opak je pravdou a vše je relativní. Jako důkaz mohu uvést příklad z jednoho domova důchodců. Tam paní kuchařky
Nastala doba cuket.
Kdo má zahrádku a v ní 2 - 6 cuket, ví o čem mluvím. Cukety jsou úžasné. Nepokoří je žádná plíseň a žádné vedro. Jeden keřík je schopen přivést na svět spoustu malých cuket. Když zapomenete sklidit malé, narostou cukety do obřích rozměrů. Receptů
Tak jsem se právě zamilovala..........pořád jsem četla vařte si obilí apod.......a moc se mi do toho nechtělo.......ALE POZOR zkusila jsem si uvařit zrní špaldy..........A JE TO
Zamilovala jsem si tu úžasnou chuť a praktičnost.