U nás na trhu se objevila první várka červené řepy. Je to královna mezi zeleninou. Skromná a velmi často zapomenutá či nedoceněná.
Nejčastěji u nás používaná úprava je sladkokyselý nálev nebo křen. Jen co dozraje zaklejeme ji do skla a v zimě ji dáme trošku do misky. A jinak nic.
Žádné
Nepřeháním, hrachových kaší znám 19. Abych se moc nechlubila, představím Vám knihu Viktora Faktora KAŠE vyšla v roce 2003. Mohu říct, že jsem nevěřila svým očím!!!!
Tolik kaší, třeba bramborových, bych ani v nejbujnějších snech nevymyslela. Je jich 42. V knize
Pohanka je nyní zase v módě. Je to zajímavé i potraviny podléhají diktátu módy. I když se tváříme, že to tak není a máváme na ostatní hláškami, že to je staročeská specialita.
Opak je pravdou a vše je relativní. Jako důkaz mohu uvést příklad z jednoho domova důchodců. Tam paní kuchařky
Nastala doba cuket.
Kdo má zahrádku a v ní 2 - 6 cuket, ví o čem mluvím. Cukety jsou úžasné. Nepokoří je žádná plíseň a žádné vedro. Jeden keřík je schopen přivést na svět spoustu malých cuket. Když zapomenete sklidit malé, narostou cukety do obřích rozměrů. Receptů
Tak jsem se právě zamilovala..........pořád jsem četla vařte si obilí apod.......a moc se mi do toho nechtělo.......ALE POZOR zkusila jsem si uvařit zrní špaldy..........A JE TO
Zamilovala jsem si tu úžasnou chuť a praktičnost.
Vajíčka patří na náš stůl od nepaměti. Tedy alespoň mojí paměti. Měli jsme své slepice a tedy i své vlastní vejce. Nebudu popisovat rozdíly tenkrát a dnes.
Spíš bych chtěla ukázat, jak žít bez klasických vajíček a přesto si dát "vaječinu".
Když jsem dostala do ruky
Včera jsem byla u kamarádky v Šumperku. Hned u autobusového nádraží je stánek, kde se prodává zelenina. Měli tam nádherné květáky. Velké bílé květy lemované zeleným listím. Nádhera.
Doma maminka květák taky pěstovala, většinou vyrostl jen malý a hodil se, jak říkavala " jen do polévky".
Když jsem slyšela od své dcery, že podle jednoho receptu dala do fazolového guláše čokoládu nevěřila jsem svým uším.
Mám čokoládu ráda.....mooc.Od doby kdy jím jinak, mám nejraději hořkou 70 %. Vařím si čokoládu Montezunovu do které se dává koření s chilli.
Ale fazole, guláš
Kdo se podíval třeba pod heslo ZELENINA zjistil, že recepty, které tam uvádím nemají gramáž.
Gramáž surovin je věc ošemetná. Musím se přiznat, že jsem nikdy nevařila striktně podle receptu v kuchařkách. Vždy mě zajímá jen složení surovin. Dokážu si podle nich většinou představit,
Fazolky, fazolky, fazolky,......už zase fazolky?
Ne, že by mi nechutnaly. Toto povzdechnutí spíše platilo o jejich sklizni. Pocházím z celkem početné rodiny a naše maminka nás krmila především zeleninou.Už tenkrát jsme vlastně jedli spíše vegetariánskou stravu. Maso jsme měli