Červená řepa přichází

20. září 2010 | 21.01 | rubrika: Povídání o dělání

červená řepaU nás na trhu se objevila první várka červené řepy. Je to královna mezi zeleninou. Skromná a velmi často zapomenutá či nedoceněná.

Nejčastěji u nás používaná úprava je sladkokyselý nálev nebo křen. Jen co dozraje zaklejeme ji do skla a v zimě ji dáme trošku do misky. A jinak nic.

Žádné

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 181x

Co takhle dát si kaši číslo 19 ?

13. září 2010 | 20.39 | rubrika: Povídání o dělání

Nepřeháním, hrachových kaší znám 19. Abych se moc nechlubila, představím Vám knihu Viktora Faktora  KAŠE vyšla v roce 2003. Mohu říct, že jsem nevěřila svým očím!!!!kniha kaše

Tolik kaší, třeba bramborových, bych ani v nejbujnějších snech nevymyslela. Je jich 42. V knize

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 54x

Jak s pohankou?

12. září 2010 | 19.08 | rubrika: Povídání o dělání

pohankaPohanka je nyní zase v módě. Je to zajímavé i potraviny podléhají diktátu módy. I když se tváříme, že to tak není a máváme na ostatní hláškami, že to je staročeská specialita.

Opak je pravdou a vše je relativní. Jako důkaz mohu uvést příklad z jednoho domova důchodců. Tam paní kuchařky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 39x

Cuketový čas

30. srpen 2010 | 20.38 | rubrika: Povídání o dělání

cuketaNastala doba cuket.

Kdo má zahrádku a v ní 2 - 6 cuket, ví o čem mluvím. Cukety jsou úžasné. Nepokoří je žádná plíseň a žádné vedro. Jeden keřík je schopen přivést na svět spoustu  malých cuket. Když zapomenete sklidit malé, narostou cukety do obřích rozměrů. Receptů

Zamilovala jsem se do špaldy

23. srpen 2010 | 23.28 | rubrika: Povídání o dělání

špalda1Tak jsem se právě zamilovala..........pořád jsem četla vařte si obilí apod.......a moc se mi do toho nechtělo.......ALE POZOR zkusila jsem si uvařit zrní špaldy..........A JE TO

Zamilovala jsem si tu úžasnou chuť a praktičnost. 

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 68x

Vejce jinak

11. srpen 2010 | 23.15 | rubrika: Povídání o dělání

vejceVajíčka patří na náš stůl od nepaměti. Tedy alespoň mojí paměti. Měli jsme  své slepice a tedy i své vlastní vejce. Nebudu popisovat rozdíly tenkrát a dnes.

Spíš bych chtěla ukázat, jak žít bez klasických vajíček a přesto si dát "vaječinu".

Když jsem dostala do ruky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 38x

Co takhle dát si květák?

11. srpen 2010 | 23.01 | rubrika: Povídání o dělání

Včera jsem byla u kamarádky v Šumperku. Hned u autobusového nádraží je stánek, kde se prodává zelenina. Měli tam nádherné květáky. Velké bílé květy lemované zeleným listím. Nádhera.

KvětákDoma maminka květák taky pěstovala, většinou vyrostl jen malý a hodil se, jak říkavala " jen do polévky".

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 241x

Čokoláda do guláše????

2. srpen 2010 | 00.00 | rubrika: Povídání o dělání

čokoládaKdyž jsem slyšela od své dcery, že podle jednoho receptu dala do fazolového guláše čokoládu nevěřila jsem svým uším.

Mám čokoládu ráda.....mooc.Od doby kdy jím jinak, mám nejraději hořkou 70 %. Vařím si čokoládu Montezunovu do které se dává koření s chilli.

Ale fazole, guláš

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 1.093x

Gramy a kusy,kila a litry

30. červenec 2010 | 22.19 | rubrika: Povídání o dělání

ilustraceKdo se podíval třeba pod heslo ZELENINA zjistil, že recepty, které tam uvádím nemají gramáž.

Gramáž surovin je věc ošemetná. Musím se přiznat, že jsem nikdy nevařila striktně podle receptu v kuchařkách. Vždy mě  zajímá jen složení surovin. Dokážu si podle nich  většinou představit,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 530x

Téma dne " fazolky"

30. červenec 2010 | 21.37 | rubrika: Povídání o dělání

Fazolky, fazolky, fazolky,......už zase fazolky?fazolky na keříku

Ne, že by mi nechutnaly. Toto povzdechnutí spíše platilo o jejich sklizni. Pocházím z celkem početné rodiny a naše maminka nás krmila především zeleninou.Už tenkrát jsme vlastně jedli spíše vegetariánskou stravu. Maso jsme měli

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 242x