Toto není můj recept, Koukla jsem se do vyhledávače a našla mnoho odkazů právě na tento postup.
Jak jsem si to pročetla, myslím, že bude velmi chutný. Takže, kdo si netroufne na
Suroviny: 350g jemně strouhané cukety, 350g polohrubé mouky, 300g cukru, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva
ochucení : 2 balíčky skořicového cukru nebo 1 lžička skořice nebo 2 lžíce kakaa a rozinky nebo 4 lžíce kokosu nebo oříšků nebo trochu rumu apod.
Postup: Mám li čas vymíchám
Nastala doba cuket.
Kdo má zahrádku a v ní 2 - 6 cuket, ví o čem mluvím. Cukety jsou úžasné. Nepokoří je žádná plíseň a žádné vedro. Jeden keřík je schopen přivést na svět spoustu malých cuket. Když zapomenete sklidit malé, narostou cukety do obřích rozměrů. Receptů
Suroviny: vařená čočka, cibule, kokos, zelená paprila, hořčičné semínko, kmín, sůl, zeleá petřžel, sojová mouka, olej, voda
Postup: Na oleji opražíme sojovou mouku do růžova.Přidáme cibuli, papriku, semínko, kmín a sůl. Dusíme pak přidáme vařenoučočku, kokos, petržel a vodu.Dobře promícháme a přikyté dusíme 10 minut. Podáváme s nesolenou celozrnou rýží.
Paprika má
Tak a už tu je .....ve středu začíná nový školní rok a já chodím do práce se svými krabičkami s jídlem. Zahrada je plná zeleniny takže to budou jídla z cukety, rajčat, bramborů, kedlubny a dám si k tomu trochu tofu a něco luštěnin
Pondělí polévka kulajda
tofu na houbách
Suroviny: sojová mouka, voda, cibule, olej, pepř, sůl, máslo, zelená nať petrželky, sojová omáčka, česnek
Recept na vaječinu ze sojové mouky.
Jedna polévková lžíce mouky se rozmíchá s vodou na konzistenci vejce, osolí se, opepří , přidá se pár kapek sojové omáčky a vleje se na růžovou cibulku s česnekem. Chvíli se provaří, do zhoustnutí. Sype se nakrájenou petrželkou. Před podáváním ještě zjemníme trochu másla
Suroviny: lžíce sojové mouky, voda, olej, sůl, pepř, cibule, okurek, citronová šťáva
Sojová majonéza je vždy po ruce, tak jak na ni.
Lžíci sojové mouky rozmícháme ve vodě na hustotu jogurtu. Dáme na plotnu a vaříme do úplného zhoustnutí. Necháme vychladnout. Do vyšší nádoby dáme povařenou mouku , přidáme lžičku hořčice, sůl, pepř a při šlehání ponorným
Suroviny: vařené obilí /špalda, pšenice/, vega, olej , cibule, luštěniny, obilné klíčky, sojová omáčka
Postup:Na oleji opražíme cibulku. Do mísy dáme uvařenou obilninu a trochu uvařené luštěniny/ co zrovna máme uvařeno v lednici/,opraženou cibulku, vegu.Všechno rozmixujeme na hustou kaši. Lžíci vykrajujeme bochánky, které trochu rozplacatíme a obalíme v
Suroviny: zeleninový vývar, rýže, chilli, květák, kešu oříšky, máslo Postup: Do zeleninového vývar dáme vařit opláchnutou rýži a vaříme do rozvaření, pak přidáme na růžičky rozebraný květák, trochu chilli a kešu oříšky a ovaříme. Zjemníme lžíčkou másla Květáková
Jestli váháte .....................neváhejte
I když to vypadá nezdravě????!!!!! Je to úžasné a mooooooc dobré
Další dobrůtka, kterou mě krmí Kačenka, když k ní přijedu na návštěvu.
Rajčatová
Recept je mé dcery Kačenky. Je to moc dobré a ideálni na dobrý oběd sebou do práce.
Suroviny: tofu natural, sojová omáčka, kari,olej, paprika, cibule, sůl, sojová smetana
Postup: Tofu nakrájíme na kostičky a pokapeme sojovkou.Na oleji zpěníme cibulku a přidáme lžičku kari promícháme a přidáme na proužky nakrájenou papriku.Trochu podlijeme a dusíme už společně s tofu. Před koncem zalijeme sojovou smetanou. Provaříme.
Jidlo je jemné a lehce pikantní POZOR na pálivé papriky!!!!!!!!!!
Náměty na přípravu fazolek najdete v rubrice Povídání o dělání v článku Téma dne fazolky
Náměty jak upravit květák najdete v rubrice Povídání o děláni v článku Co takhle dát si květák
Náměty jak podávat vařenou špaldu najdete v rubrice Povídání o dělání v článku Zamilovala jsem se do špaldy
Suroviny: špalda zrno, sůl, vega, cibule, olej
Postup: Špaldu promýt a v osolené vodě uvařit .Vaříme ji jako rýži. Já dávám vody jako na těstoviny tedy hodně a pak scedím.....tak jak jsme to dělali s celozrnou rýži ,když jsme vařili v Bobaji.
Na oleji osmažit cibulku do růžova. Špaldu scedit nechat okapat a smíchat s cibulkou.
Já si to mixuji do hladka.
Tak jsem se právě zamilovala..........pořád jsem četla vařte si obilí apod.......a moc se mi do toho nechtělo.......ALE POZOR zkusila jsem si uvařit zrní špaldy..........A JE TO
Zamilovala jsem si tu úžasnou chuť a praktičnost.
To je ta nejlehčí a nejchutnější úprava cukety a samozřejně nejrychlejší..
Suroviny: cuketa, česnek, sůl, olej
Postup: Cuketu nakrájime na silnější max.1 cm plátky kolečka a nasolíme , necháme odležet.Česnek oloupene a protlačíme přes česnekovač a smícháme se solí.
Odleženou cuketu otřeme a znovu potřeme česnekem se solí a vkládáme do pánve s olejem. Smažíme po obou stranách. Česnek zčervená a to je čas cuketu vytáhnout dát trochu okapat a šup s ní do pusy. Nebo na talíř k bramborám nebo jen k bagetě..........
Suroviny: ostružiny, voda, maizena, cukr nebo med, rum, vanilka, mandle
Postup: Ostružiny trochu podlejeme a vaříme s trochou cukru,medu. Ve skleničce rozmícháme vodu s maizenou. Do uvařených ostružin vlejeme maizenu a krátce provaříme.
Do misky vypláchnuté rumem nalejeme horkou směs a zakápneme opět rumem. Mandle nastrouhané na plátečky hustě nasypeme nahoru.
Zdobíme ostružinou a kdo může dá si kopeček šlehačky či kysané smetany nebo bíleho jogurtu
Suroviny: cibule, olej, voda, sůl, pepř, rajčata
Postup: Cibuli očistím a nakrájím na silnější kolečka, Na dno kastrolu dám trochu oleje a když se zahřeje vložím cibuli, trochu ji orestuji a pak poliju trochou vody a se solí a pepřem dusím pod poklicí do změknutí. Netrvá to dlouho, ale vody dejte opravdu jen trochu a spíš vždy promíchat a je li potřeba
Tak a je tu poslední týden prázdnin a na zahradě je plno dobrot. Takže, co budu tento týden jíst!! Cuketu, ryngle, ostružiny, mrkev, rajčata, cibule, okurky, brambory,
Pondělí polévka kedlubnová s celerovými lístky
Chalva to je pochoutka!!!!!!!!!!!!!!!!
Jsou to rozdrcená sezamová semínka se sladkou příchutí./ med a stará receptura bez chemické konzervace/ Tedy může být i chalva ze slunečnice , ale já dávám přednost té sezamové.
Je sladká a mírně jen trošilinku nahořklá. Bývá
Tahini je máslo- pasta , připravená z rozdrcených sezamových semínek.
Je ji možno zařadit do jídelníčku jako náhražku másla.obsahuje řadu vitamínu skupiny B, draslík, vápník, hořčík, železo a zinek, stopové prvky.
Pan Josef Jonáš jej doporučuje při očních potížích
Cizrna nebo li římský hrách je luštěnina, které propadnete.
Jestli si kupujete celozrné bagety tak při jejich konzumaci najednou zjistíte, že vaše zuby se zakously do hrudky, která má velmi lahodnou chuť a než si to uvědomíte je to pryč.,hrudka i lahodná chuť a Vám zůstane
Suroviny: cizrna, voda, sůl, tahini, česnek, citronová šťáva
Postup: Cizrnu promyjte a dejte vařit / jestli si vzpomenete je lepší ji dát namočit, já jsem sklerotik a tak už vím ,že se bez namočení vaří stejně dlouho jako fazole/.
Vodu
Suroviny: cibule, brambory, olej, kroupy, majoránka, česnek, voda, bobkový list
Postup: Cibuli osmažíme na oleji do zlatova vložíme promyté kroupy a zalejeme vodou se solí a bobkovým listem. Vaříme . V polovině varu přidáme na kostičky nakrájené brambory a společně dovaříme. Vytáhneme bobkový list, dochutíme česnekem a majoránkou.
Suroviny: Kedlubna, voda, vega, rýže, celerové lístky, máslo
Postup: Kedlubnu očistíme nakrájíme na kvádříky a společně s rýží uvaříme ve vodě s vegou. Rýže by se měla rozvařit a jemně polévku zahustit. Před dovařením vložíme celerové lístky natrhané a lžičku másla .Hodí se dochutit pepřem pro letní horka i chilli.
Kdo má celer rád nechá si lístky syrové a jen na ně naleje horkou polévku
Suroviny: mrkev hodně, cibule stejně, voda, vega, kysaná smetana/sojová smetana
Postup: Mrkev očistíme a společně s cibuli nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vodys vegou. Pozor polévka má být velmi hustá dejte jen trochu vody.
Po uvaření vše rozmixujeme a dochutíme kysanou smetanou a trochou soli .
Polévka má mít hustotu
Suroviny: mrkev, voda, špaldová mouka, sojová mouka, sůl, vega- klaso, muškátový květ
Postup: Mrkev rozdělíme na polovinu. Jednu část nastrouháme na jemné nudličky, druhou nakrájíme na kolečka. Kolečka mrkve dáme vařit do zeleninového vývaru / voda s vegou/. Špaldovou mouku /asi 2 plné lžíce / smícháme s 1 lžičkou sojové mouky a s nastrouhanou mrkví,
Suroviny: starý chléb, cibule, olej, voda, vega-klaso,
Postup: Starý chléb nakrájíme na kousky, které opečeme společně s nakrájenou cibulí na oleji. Přilejeme vodu a ochutíme vegou. Vaříme.
Tuto jednoduchou polévku můžeme vylepšit semínky, sojovou smetanou, tofu nebo jen zelenými natěmi.
Máte li v jídelníčku sýry pak do této polévky je také dejte / i starý okoralý kousek se dobře rozvaří /
Suroviny: Voda, ovesné vločky, olej, Vega -Klaso, Nori řasa
Postup: Na oleji opražíme trochu vločky a zalejeme vodou,ochutíme vegou a vaříme.Pozor připaluje se a ráda utíká.Po uvaření do polévky nasypeme Nori řasu /prodává se v jemné úpravě vypadá jako sušená petrželka/.
Polévka je hustá podle množství vloček , takže záleží na Vás zda chcete hustou přesnídávkovou nebo jen lehkou spíše vodovou. Nori řasa je chuťově pro mě nejpřijatelnější z mořských řas, nemá pachuť .
Suroviny: uvařená cizrna, olej, pikantní koření dle chuti/ pepř, červená paprika, chilli, kmín, česnek/
Postup: Na pánvi necháme rozehřát trochu oleje a pak do něj přidáme koření, chvilku restneme/ pozor při použití červené papriky tu dejte až úplně před koncem opékání jinak zhořkne/ až zavoni přidáme uvařenou okapanou cizrnu a opékáme.
Kuličky
Suroviny: 400g hrubé kukuřičné krupice, 1l zelennového vývaru, 1 lžička kari koření, muškátový oříšek, sůl,
Postup: Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši. Zakrytou kaši/
Nituké - krátce osmahlá zelenina
Lze použít jakoukoli obilninu i pohanku
Suroviny : jakoukoli zeleninu kterou máte doma, obilnina /rýže, špalda, pohanka, jáhly, kroupy.../, špetka koření které máte rádi/ kari, tymiám, koriandr...., olej, sůl
Postup: Obilninu uvaříme dle zvyklosti. Na olej dáme mleté koření dle vlastní chuti a přidáváme v
Suroviny: pohanka, čočka, cibule, bobkový list, sůl, umeocet, peprník, olej
Postup: Pohanku uvaříme v osolené vodě. Čočku propláchneme a uvaříme s bobkovým listem. Cibuli podusíme na oleji.
Smícháme stejné díly pohanky, čočky a cibule osolíme. Dochutíme umeoctem a peprníkem
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo okurkou
Tak a je tu nový týden.
Takže co si dám
Pondělí Polévka vločková s Nori řasou
Suroviny : pohanka, cibule, papriky, rajčata, olej, sůl, česnek
Postup: Na oleji cibulku do červena, přidat nakrájené papriky a rajčata společně s umytou pohankou, podlít a dusit. Po vydušení vody osolit, okořenit česnekem.
Suroviny: pohanka, sůl, česnek, majoránka, olej, cibule, sojová mouka, voda
Postup: Pohanu promyjeme a dáme vařit společně se solí. Je uvařená velmi rychle a na toto jídlo ji potřebujeme trochu rozvařenou. Na oleji osmažíme cibulku do růžova. Do uvařené pohanky/ máte li v ní ještě vodu , slijte ji/ přidáme majoránku, cibulku a česnek. Řádně promícháme. Je li sypká, musíme ji trochu zahustit vodou se sojovou moukou. Pak je třeba nechat ji znovu přejít varem.
Podáváme s dušeným zelím
Suroviny: paprika, rýže, mrkev, kedluben, cibule, houby, kukuřice, pórek, olej, sůl, bobkový list, tymián,vega- klare, maizena
Postup: Zeleninu / mrkev, kedlubnu, cibuli, pórek/ nakrájíme na kostičky a společně osmahneme na oleji. Přidáme promytou rýži, sůl, koření, kukuřici, vodu a společně vaříme. Máme li čerstvé houby osmažíme je společně se zeleninou,
Suroviny : čočka, bobkový list, sůl, umeocet, pepř/ peprník/, máslo, mrkev, koření na bylinkové máslo, petržel
Postup: Čočku polpáchneme a dáme vařit společne s bobkovým listem. Mrkev očitíme a nakrájíme na špalíky / já sním 2 a to mám 8 špalíků/. Mrkev přidejte k čočce a společně dovařte. Mrkev vyndejte. Na pánvičce rozpusťte máslo společně s bylinkovým
Suroviny: rajčata, cibule,umeocet, bazalka,vega klare nebo sůl,olej
Postup : Rajčata spaříme a oloupeme/ když se nám nechce nevadí, v polévce budou plavat tenké vlásky slupek , bude to i hezčí ...možná.../. Cibuli nakrájíme společně s rajčaty na proužky a dáme vařit do vody ochucené Vegou nebo Klare. Do uvařené přilejeme trochu Umeoctu, abychom docílili sladkokyselou chuť / když dáme moc
Suroviny: Brambory, kedlubna, trochu zelí, cibule, česnek, sůl, sojové mléko, pohanka,olej
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kvádříčky. Zelí a cibuli na nudličky. Všechnu dáme vařit do osolené vody. Před dovařením přidáme hrst pohanky a velkou lžíci sojového mléka. Dochutíme česnekem rozetřeným v oleji.
Suroviny: kukuřičná mouka, sojová mouka, sojové mléko, goji, dyňové semínka, Vega, tuk na zjemnění / máslo nebo olej/
Postup: V hrnci na sucho opražíme mouky společně s dýňovými semínky/, jakmile začnou praskat a poskakovat je čas přílít vodu. Vaříme krátce, pozor utíká.
Před dovařením přidáme trochu sojového mléka, sůl nebo Vegu a goji. Než dáme na stůl zjemníme tukem.
Je krásně žlutá a červenými a hnědými flíčky / goji a dýně/.
To bych ráda věděla co to je??????????????
Když jsem to slyšela poprvé, vůbec jsem nevěděla o co jde. Pak se mi podařilo koupit skleničku a tak jsem velmi opatrně, opravdu trochu /jen malou lžičku/ dala asi na půl kila těstovin. To bylo špatně. Zaprvné to těstoviny ani nepoznaly a tudíž nezměnily chuť jen se trochu zazelenaly.Pesto bylo drahé a tak mělo vydržet na víc jídel!!!! Nepovedlo
Pertželová nať / obyčejná i kadeřavá
Bazalka pravá
Ocinum basilicum
Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých stejně jako máta. Pochází z tropické Asie, kde se používá již 3000 let. Existuje mnoho odrůd/ v knize co mám doma je uvedeno a nafoceno 13 druhů/ jež se liší barvou i chutí.Tolik naučný slovník.
Bazalka je letnička to znamená, že na jaře zasejete, v létě sklidíte a je to. Je to křehká rostlinka plná vůně. Nyní se dá koupit i v obchodech, ale máte li kousek volného parapetu u okna otočeného na jih neváhejte a zakupte malý truhlíček a bazalku si zasejte. Nemohu Vám popsat rozlišnosti těchto dvou bazalek. To můžete zjistit jen vy. Slibuji, že se to vyplatí a zkusíte li to pak už nikdy jinak
Z bazalky sklízíme listy, můžeme je postupně otrhávat.Vyštipujte vršky, aby se oddálilo kvetení a aby se příliš nevětvila.
Bazalka se krásně snoubí s rajčetem, jakkoli upraveným. Dá se použít ke kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži.
Nejlépe se uchová jako pesto nebo jen pokrájejte listy a prolejte je olivovým olejem. Můžete ji i zamrazit.
Tak jsem se rozhodla psát si jídelníčky zkrácené. Snidaně už mám zažité jsou to kaše / recepty viz odd.kaše/ v zimě nastoupí zeleninové polévky, ale to až v zimě.
Svačina to je vždy ovoce a když je hlad tak kousek pečiva či zbytek kaše.
Oběd to je jiná ten si musím udělat tak,
Vajíčka patří na náš stůl od nepaměti. Tedy alespoň mojí paměti. Měli jsme své slepice a tedy i své vlastní vejce. Nebudu popisovat rozdíly tenkrát a dnes.
Spíš bych chtěla ukázat, jak žít bez klasických vajíček a přesto si dát "vaječinu".
Když jsem dostala do ruky
Včera jsem byla u kamarádky v Šumperku. Hned u autobusového nádraží je stánek, kde se prodává zelenina. Měli tam nádherné květáky. Velké bílé květy lemované zeleným listím. Nádhera.
Doma maminka květák taky pěstovala, většinou vyrostl jen malý a hodil se, jak říkavala " jen do polévky".
Tento týden nevařím. Papám u dcery, kde hlídám malého vnoučka.
Špenátová polévka
Těstovinový salát
Dušené fazolky
Rýžová polévka a co mě ještě čeká??????????????Kdo ví?????????
Hummus, dušené zelí a pražená pikantní cizrna, bramborový
Tofu
Jsou lidé, kteří vědí a ví. Ale troufám si tvrdit, že většina neví a ti co ví neví co s nim.
Takže tofu je bílá nebo světle hnědá hmota v igelitu. Bývá označená popiskou, zda se jedná o natural, tedy bílá hmota bez příchuti nebo různě ochucená či uzená hmota.
Tak
Když jsem slyšela od své dcery, že podle jednoho receptu dala do fazolového guláše čokoládu nevěřila jsem svým uším.
Mám čokoládu ráda.....mooc.Od doby kdy jím jinak, mám nejraději hořkou 70 %. Vařím si čokoládu Montezunovu do které se dává koření s chilli.
Ale fazole, guláš