Čočka orientální 2

30. srpen 2010 | 22.50 | rubrika: Čočka

Toto není můj recept, Koukla jsem se do vyhledávače a našla mnoho odkazů právě na tento postup.

Jak jsem si to pročetla, myslím, že bude velmi chutný. Takže, kdo si netroufne na

Cuketová buchta

30. srpen 2010 | 22.08 | rubrika: Moučníky

Suroviny: 350g jemně strouhané cukety, 350g polohrubé mouky, 300g cukru, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva

                 ochucení : 2 balíčky skořicového cukru nebo 1 lžička skořice nebo 2 lžíce kakaa a rozinky nebo 4 lžíce kokosu nebo oříšků nebo trochu rumu apod.

Postup: Mám li čas vymíchám

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 71x

Cuketový čas

30. srpen 2010 | 20.38 | rubrika: Povídání o dělání

cuketaNastala doba cuket.

Kdo má zahrádku a v ní 2 - 6 cuket, ví o čem mluvím. Cukety jsou úžasné. Nepokoří je žádná plíseň a žádné vedro. Jeden keřík je schopen přivést na svět spoustu  malých cuket. Když zapomenete sklidit malé, narostou cukety do obřích rozměrů. Receptů

Čočka orientální

30. srpen 2010 | 20.30 | rubrika: Čočka

Suroviny: vařená čočka, cibule, kokos, zelená paprila, hořčičné semínko, kmín, sůl, zeleá petřžel, sojová mouka, olej, voda

Postup: Na oleji opražíme sojovou mouku do růžova.Přidáme cibuli, papriku, semínko, kmín a sůl. Dusíme pak přidáme vařenoučočku, kokos, petržel a vodu.Dobře promícháme a přikyté dusíme 10 minut. Podáváme s nesolenou celozrnou rýží.

Paprika má

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 39x

Týden 30.8. 5.9. 2010

29. srpen 2010 | 21.45 | rubrika: Jídelníčky

Tak a už tu je .....ve středu začíná nový školní rok a já chodím do práce se svými krabičkami s jídlem. Zahrada je plná zeleniny takže to budou jídla z cukety, rajčat, bramborů, kedlubny a dám si k tomu trochu tofu a něco luštěnin

Pondělí     polévka kulajda

                tofu na houbách

            

Sojová vaječina

26. srpen 2010 | 16.57 | rubrika: Sojové speciality

Suroviny: sojová mouka, voda, cibule, olej, pepř, sůl, máslo, zelená nať petrželky, sojová omáčka, česnek

Recept na vaječinu ze sojové mouky.

Jedna polévková lžíce mouky se rozmíchá s vodou na konzistenci vejce, osolí se, opepří , přidá se pár kapek sojové omáčky a vleje se na růžovou cibulku s česnekem. Chvíli se provaří, do zhoustnutí. Sype se nakrájenou petrželkou. Před podáváním ještě zjemníme trochu másla

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 25x

Sojová majonéza a tatarka

26. srpen 2010 | 16.51 | rubrika: Sojové speciality

Suroviny: lžíce sojové mouky, voda, olej, sůl, pepř, cibule, okurek, citronová šťáva

Sojová majonéza je vždy po ruce, tak jak na ni.

Lžíci sojové mouky rozmícháme ve vodě na hustotu jogurtu. Dáme na plotnu a vaříme do úplného zhoustnutí. Necháme vychladnout. Do vyšší nádoby dáme povařenou mouku , přidáme lžičku hořčice, sůl, pepř a při šlehání ponorným

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 346x

Obilný burger

26. srpen 2010 | 16.41 | rubrika: Špalda

Suroviny: vařené obilí /špalda, pšenice/, vega, olej , cibule, luštěniny, obilné klíčky, sojová omáčka

Postup:Na oleji opražíme cibulku. Do mísy dáme uvařenou obilninu a trochu uvařené luštěniny/ co zrovna máme uvařeno v lednici/,opraženou cibulku, vegu.Všechno rozmixujeme na hustou kaši. Lžíci vykrajujeme bochánky, které trochu rozplacatíme a obalíme v

Květáková polévka s chilli a oříšky Kešu

26. srpen 2010 | 16.36 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: zeleninový vývar, rýže, chilli, květák,  kešu oříšky, máslo

Postup: Do zeleninového vývar dáme vařit opláchnutou rýži a vaříme do rozvaření, pak přidáme na růžičky rozebraný květák, trochu chilli a kešu oříšky a ovaříme. Zjemníme lžíčkou másla

Květáková

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 48x

Mufiny

25. srpen 2010 | 23.02 | rubrika: Moučníky

Mufiny v košíkuJestli váháte .....................neváhejte

I když to vypadá nezdravě????!!!!! Je to úžasné a mooooooc dobré

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 539x

Rajčatová fazolačka

25. srpen 2010 | 23.00 | rubrika: Fazole

FazolováDalší dobrůtka, kterou mě krmí Kačenka, když k ní přijedu na návštěvu.

Rajčatová

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 50x

Mrkvové burgery

25. srpen 2010 | 22.58 | rubrika: Mrkev

burger ilustraceRecept je mé dcery Kačenky. Je to moc dobré a ideálni na dobrý oběd sebou do práce.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 98x

Tofu na kari s paprikou

25. srpen 2010 | 22.49 | rubrika: Tofu

Suroviny: tofu natural, sojová omáčka, kari,olej, paprika, cibule, sůl, sojová smetana

Postup: Tofu nakrájíme na kostičky a pokapeme sojovkou.Na oleji zpěníme cibulku a přidáme lžičku kari promícháme a přidáme na proužky nakrájenou papriku.Trochu podlijeme a dusíme už společně s tofu. Před koncem zalijeme sojovou smetanou. Provaříme.

Jidlo je jemné a lehce pikantní POZOR na pálivé papriky!!!!!!!!!!

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 26x

Fazolkové variace

24. srpen 2010 | 00.01 | rubrika: Fazolky

Náměty na přípravu fazolek najdete v rubrice Povídání o dělání v článku Téma dne fazolky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 9x

Květákové variace

24. srpen 2010 | 00.00 | rubrika: Květák

Náměty jak upravit květák najdete v rubrice Povídání o děláni  v článku Co takhle dát si květák

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 15x

Špaldová kaše s cibulkou

23. srpen 2010 | 23.51 | rubrika: Špalda

Náměty jak podávat vařenou špaldu najdete v rubrice Povídání o dělání  v článku Zamilovala jsem se do špaldy

Suroviny: špalda zrno, sůl, vega, cibule, olej

Postup: Špaldu promýt a v osolené vodě uvařit .Vaříme ji jako rýži. Já dávám vody jako na těstoviny tedy hodně a pak scedím.....tak jak jsme to dělali s celozrnou rýži ,když jsme vařili  v Bobaji. 

Na oleji osmažit cibulku do růžova. Špaldu scedit nechat okapat a smíchat s cibulkou.

Já si to mixuji do hladka.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 17x

Zamilovala jsem se do špaldy

23. srpen 2010 | 23.28 | rubrika: Povídání o dělání

špalda1Tak jsem se právě zamilovala..........pořád jsem četla vařte si obilí apod.......a moc se mi do toho nechtělo.......ALE POZOR zkusila jsem si uvařit zrní špaldy..........A JE TO

Zamilovala jsem si tu úžasnou chuť a praktičnost. 

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 68x

Cuketové kolečka s česnekem

23. srpen 2010 | 23.20 | rubrika: Cuketa

To je ta nejlehčí a nejchutnější úprava cukety a samozřejně nejrychlejší..

Suroviny: cuketa, česnek, sůl, olej

Postup: Cuketu nakrájime na silnější max.1 cm plátky kolečka a nasolíme , necháme odležet.Česnek oloupene a protlačíme přes česnekovač a smícháme se solí.

Odleženou cuketu otřeme a znovu potřeme česnekem se solí a vkládáme do pánve s olejem. Smažíme po obou stranách. Česnek zčervená a to je čas cuketu vytáhnout dát trochu okapat a šup s ní do pusy. Nebo na talíř k bramborám nebo jen k bagetě..........

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 21x

Ostružinový dezert s mandlemi

23. srpen 2010 | 23.12 | rubrika: Ostružiny

Suroviny: ostružiny, voda, maizena, cukr nebo med, rum, vanilka, mandle

Postup: Ostružiny trochu podlejeme a vaříme s trochou cukru,medu. Ve skleničce rozmícháme vodu s maizenou. Do uvařených ostružin vlejeme maizenu a krátce provaříme.

Do misky vypláchnuté rumem  nalejeme horkou směs a zakápneme opět rumem. Mandle nastrouhané na plátečky hustě nasypeme nahoru.

Zdobíme ostružinou a kdo může dá si kopeček šlehačky či kysané smetany nebo bíleho jogurtu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 44x

Dušená cibule a rajčaty

23. srpen 2010 | 23.02 | rubrika: Cibule

Suroviny: cibule, olej, voda, sůl, pepř, rajčata

Postup: Cibuli očistím a nakrájím na silnější kolečka, Na dno kastrolu dám trochu oleje a když se zahřeje vložím cibuli, trochu ji orestuji a pak poliju trochou vody a se solí a pepřem dusím pod poklicí do změknutí. Netrvá to dlouho, ale vody dejte opravdu jen trochu a spíš vždy promíchat a je li potřeba

Týden 23. 29. 8. 2010

22. srpen 2010 | 21.48 | rubrika: Jídelníčky

mrkvový hambáčTak a je tu poslední týden prázdnin a na zahradě je plno dobrot. Takže, co budu tento týden jíst!! Cuketu, ryngle, ostružiny, mrkev, rajčata, cibule, okurky, brambory,

Pondělí        polévka kedlubnová s celerovými lístky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 21x

Chalva

19. srpen 2010 | 13.20 | rubrika: Netradiční suroviny

chalva1Chalva to je pochoutka!!!!!!!!!!!!!!!!

Jsou to rozdrcená sezamová semínka se sladkou příchutí./ med a stará receptura bez chemické konzervace/ Tedy může být i chalva ze slunečnice , ale já dávám přednost té sezamové.

Je sladká a mírně jen trošilinku nahořklá. Bývá

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 52x

Tahini

19. srpen 2010 | 13.12 | rubrika: Netradiční suroviny

tahinu 2Tahini je máslo- pasta , připravená z rozdrcených sezamových semínek.

Je ji možno zařadit do jídelníčku jako náhražku másla.obsahuje řadu vitamínu skupiny B, draslík, vápník, hořčík, železo a zinek, stopové prvky.

Pan Josef Jonáš jej doporučuje při očních potížích

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 36x

Cizrna

19. srpen 2010 | 12.45 | rubrika: Netradiční suroviny

CizrnaCizrna nebo li římský hrách je luštěnina, které propadnete.

Jestli si kupujete celozrné bagety tak při jejich konzumaci najednou zjistíte, že vaše zuby se zakously do hrudky, která má velmi lahodnou chuť a než si to uvědomíte je to pryč.,hrudka i lahodná chuť a Vám zůstane

Hummus

19. srpen 2010 | 12.44 | rubrika: Pomaz. luštěninové

humusSuroviny: cizrna, voda, sůl, tahini, česnek, citronová šťáva

Postup: Cizrnu promyjte a dejte vařit / jestli si vzpomenete je lepší ji dát namočit, já jsem sklerotik a tak už vím ,že se bez namočení vaří stejně dlouho jako fazole/.

Vodu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 34x

Polévka bramborová s kroupami

18. srpen 2010 | 18.39 | rubrika: Polévky s obilninou

Suroviny: cibule, brambory, olej, kroupy, majoránka, česnek, voda, bobkový list

Postup: Cibuli osmažíme na oleji do zlatova vložíme promyté kroupy a zalejeme vodou se solí a bobkovým listem. Vaříme . V polovině varu přidáme na kostičky nakrájené brambory a společně dovaříme. Vytáhneme bobkový list, dochutíme česnekem a majoránkou.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 83x

Polévka kedlubnová s celerovými lístky

18. srpen 2010 | 18.34 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: Kedlubna, voda, vega, rýže, celerové lístky, máslo

Postup: Kedlubnu očistíme nakrájíme na kvádříky a společně s rýží uvaříme ve vodě s vegou. Rýže by se měla rozvařit a jemně polévku zahustit. Před dovařením vložíme celerové lístky natrhané a lžičku másla .Hodí se dochutit pepřem pro letní horka i chilli.

Kdo má celer rád nechá si lístky syrové a jen na ně naleje  horkou polévku

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 11x

Polévka mrkvová skvělá

18. srpen 2010 | 18.25 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: mrkev hodně, cibule stejně, voda, vega, kysaná smetana/sojová smetana

Postup: Mrkev očistíme a společně s cibuli nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vodys vegou. Pozor polévka má být velmi hustá dejte jen trochu vody.

Po uvaření vše rozmixujeme a dochutíme kysanou smetanou a trochou soli .

Polévka má mít hustotu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 34x

Polévka mrkvová sluníčková

18. srpen 2010 | 18.14 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: mrkev,  voda, špaldová mouka, sojová mouka, sůl, vega- klaso, muškátový květ

Postup: Mrkev rozdělíme na polovinu. Jednu část nastrouháme na jemné nudličky, druhou nakrájíme na kolečka. Kolečka mrkve dáme vařit do zeleninového vývaru / voda s vegou/. Špaldovou mouku /asi 2 plné lžíce / smícháme s 1 lžičkou sojové mouky a s nastrouhanou mrkví,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 46x

Polévka chlebová

18. srpen 2010 | 18.06 | rubrika: Polévky s obilninou

Suroviny: starý chléb, cibule, olej, voda, vega-klaso,

Postup: Starý chléb nakrájíme na kousky, které opečeme společně s nakrájenou cibulí na oleji. Přilejeme vodu a ochutíme vegou. Vaříme.

Tuto jednoduchou polévku můžeme vylepšit semínky, sojovou smetanou, tofu nebo jen zelenými natěmi.

Máte li v jídelníčku sýry pak do této polévky je také dejte / i starý okoralý  kousek se dobře rozvaří /

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 12x

Polévka vločková s Nori řasou

18. srpen 2010 | 17.54 | rubrika: Polévky s obilninou

Suroviny: Voda, ovesné vločky, olej, Vega -Klaso, Nori řasa

Postup: Na oleji opražíme trochu vločky  a zalejeme vodou,ochutíme vegou a vaříme.Pozor připaluje se a ráda utíká.Po uvaření do polévky nasypeme Nori řasu /prodává se v jemné úpravě vypadá jako sušená petrželka/.

Polévka je hustá podle množství vloček , takže záleží na Vás zda chcete hustou přesnídávkovou nebo jen lehkou spíše vodovou. Nori řasa je chuťově pro mě nejpřijatelnější z mořských řas, nemá pachuť .

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 38x

Cizrnové opékanky

18. srpen 2010 | 16.41 | rubrika: Cizrna

Suroviny: uvařená cizrna, olej, pikantní koření dle chuti/ pepř, červená paprika, chilli, kmín, česnek/

Postup: Na pánvi necháme rozehřát trochu oleje a pak do něj přidáme koření, chvilku restneme/ pozor při použití červené papriky tu dejte až úplně před koncem opékání jinak zhořkne/ až zavoni  přidáme uvařenou okapanou cizrnu a opékáme.

Kuličky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 31x

Polenta

16. srpen 2010 | 23.10 | rubrika: Kukuřice

polentaSuroviny: 400g hrubé kukuřičné krupice, 1l zelennového vývaru, 1 lžička kari koření, muškátový oříšek, sůl,

Postup: Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši. Zakrytou kaši/

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 31x

Obilí/ pohanka/ s nituké

16. srpen 2010 | 22.40 | rubrika: Pohanka

Nituké - krátce osmahlá zelenina

Lze použít jakoukoli obilninu i pohanku

Suroviny : jakoukoli zeleninu kterou máte doma, obilnina /rýže, špalda, pohanka, jáhly, kroupy.../, špetka koření které máte rádi/ kari, tymiám, koriandr...., olej, sůl

Postup: Obilninu uvaříme dle zvyklosti. Na olej dáme mleté koření dle vlastní chuti a přidáváme v

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 31x

Pohanka s čočkou

16. srpen 2010 | 22.35 | rubrika: Pohanka

Suroviny: pohanka, čočka, cibule, bobkový list, sůl, umeocet, peprník, olej

Postup: Pohanku uvaříme v osolené vodě. Čočku propláchneme a uvaříme s bobkovým listem. Cibuli podusíme na oleji.

Smícháme stejné díly pohanky, čočky a cibule osolíme. Dochutíme umeoctem a peprníkem

Podáváme  se salátem z kysaného zelí nebo okurkou

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 52x

Týden 16. do 22. 8. 2010

16. srpen 2010 | 22.16 | rubrika: Jídelníčky

kotlík i s rajčatyTak a je tu nový týden.

Takže co si dám

Pondělí               Polévka vločková s Nori řasou

                            

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 14x

Pohankové lečo

16. srpen 2010 | 22.08 | rubrika: Pohanka

Suroviny : pohanka, cibule, papriky, rajčata, olej, sůl,  česnek

Postup: Na oleji cibulku do červena, přidat nakrájené papriky a rajčata společně s umytou pohankou, podlít a dusit. Po vydušení vody osolit,  okořenit česnekem.

žádné komentáře | přidat komentář | hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 0 (1000000000x) | přečteno: 83x

Pohankový prejt

16. srpen 2010 | 22.00 | rubrika: Pohanka

Suroviny: pohanka, sůl, česnek, majoránka, olej, cibule, sojová mouka, voda

Postup: Pohanu promyjeme a dáme vařit společně se solí. Je uvařená velmi rychle  a na toto jídlo ji potřebujeme trochu rozvařenou. Na oleji osmažíme cibulku do růžova. Do uvařené pohanky/ máte li v ní ještě vodu , slijte ji/ přidáme majoránku, cibulku a česnek. Řádně promícháme. Je li sypká, musíme ji trochu zahustit vodou se sojovou moukou. Pak je třeba nechat ji znovu přejít varem.

Podáváme s dušeným zelím

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 106x

Paprika plněná zeleninovou náplní s rýži a houbami

16. srpen 2010 | 21.33 | rubrika: Paprika

Suroviny: paprika, rýže, mrkev, kedluben, cibule, houby, kukuřice, pórek, olej, sůl, bobkový list, tymián,vega- klare, maizena

Postup: Zeleninu / mrkev, kedlubnu, cibuli, pórek/ nakrájíme na kostičky a společně osmahneme na oleji. Přidáme promytou rýži, sůl, koření, kukuřici, vodu a společně vaříme. Máme li čerstvé houby osmažíme je společně se zeleninou,

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 24x

Čočka s mrkvovými špalíky

16. srpen 2010 | 21.23 | rubrika: Čočka

Suroviny : čočka, bobkový list, sůl, umeocet, pepř/ peprník/, máslo, mrkev, koření na bylinkové máslo, petržel

Postup: Čočku polpáchneme a dáme vařit společne s bobkovým listem. Mrkev očitíme a nakrájíme na špalíky / já sním 2 a to mám 8 špalíků/. Mrkev přidejte k čočce a společně dovařte. Mrkev vyndejte. Na pánvičce rozpusťte máslo společně s bylinkovým

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 21x

Polévka rajská sladkokyselá s bazalkou

16. srpen 2010 | 21.08 | rubrika: Polévky zeleninové

Suroviny: rajčata, cibule,umeocet, bazalka,vega klare nebo sůl,olej

Postup : Rajčata spaříme a oloupeme/ když se nám nechce nevadí, v polévce budou plavat tenké vlásky slupek , bude to i hezčí ...možná.../. Cibuli nakrájíme společně s rajčaty na proužky a dáme vařit do vody ochucené Vegou nebo Klare. Do uvařené přilejeme trochu Umeoctu, abychom docílili sladkokyselou chuť / když dáme moc

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 40x

Polévka bíla zeleninová s pohankou

16. srpen 2010 | 21.01 | rubrika: Polévky s obilninou

Suroviny: Brambory, kedlubna, trochu zelí, cibule, česnek, sůl, sojové mléko, pohanka,olej

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kvádříčky. Zelí a cibuli na nudličky. Všechnu dáme  vařit do osolené vody. Před dovařením přidáme hrst pohanky a velkou lžíci sojového mléka. Dochutíme česnekem rozetřeným v oleji.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 10x

Polévka kukuřičná s goji a dýňovými semínky

16. srpen 2010 | 20.50 | rubrika: Polévky s obilninou

Suroviny: kukuřičná mouka, sojová mouka, sojové mléko, goji, dyňové semínka, Vega, tuk na zjemnění / máslo nebo olej/

Postup: V hrnci na sucho opražíme mouky společně s dýňovými semínky/, jakmile začnou praskat a poskakovat  je čas přílít vodu. Vaříme krátce, pozor utíká.

Před dovařením přidáme trochu sojového mléka, sůl nebo Vegu a goji. Než dáme na stůl zjemníme tukem.

Je krásně žlutá a červenými a hnědými flíčky / goji a dýně/.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 13x

Pesto

12. srpen 2010 | 21.45 | rubrika: Netradiční suroviny

To bych ráda věděla co to je??????????????

Když jsem to slyšela poprvé, vůbec jsem nevěděla o co jde. Pak se mi podařilo koupit skleničku a tak jsem velmi opatrně, opravdu trochu /jen malou lžičku/ dala asi na půl kila těstovin. To bylo špatně. Zaprvné to těstoviny ani nepoznaly a tudíž nezměnily chuť jen se trochu zazelenaly.Pesto bylo drahé a tak mělo vydržet na víc jídel!!!! Nepovedlo

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 45x

Badyán

12. srpen 2010 | 00.00 | rubrika: Koření

badyánBadyán

žádné komentáře | přidat komentář

Petrželová nať

11. srpen 2010 | 23.59 | rubrika: Koření

petrželová nať,kadeřavá i obyčPertželová nať / obyčejná i kadeřavá

žádné komentáře | přidat komentář

Celerová nať

11. srpen 2010 | 23.58 | rubrika: Koření

celerová naťCelerová nať

žádné komentáře | přidat komentář

Pažitka

11. srpen 2010 | 23.58 | rubrika: Koření

pažitkaPažitka

žádné komentáře | přidat komentář

Libeček

11. srpen 2010 | 23.57 | rubrika: Koření

nať libečkuLibeček

žádné komentáře | přidat komentář

Bazalka

11. srpen 2010 | 23.56 | rubrika: Koření

bazalka 2Bazalka pravá

Ocinum basilicum

 Bazalka patří do čeledi hluchavkovitých stejně jako máta. Pochází z tropické Asie, kde se používá již 3000 let. Existuje mnoho odrůd/ v knize co mám doma je uvedeno a nafoceno 13 druhů/ jež se liší barvou i chutí.Tolik naučný slovník.

Bazalka je letnička to znamená, že na jaře zasejete, v létě sklidíte a je to. Je to křehká rostlinka plná vůně. Nyní se dá koupit i v obchodech, ale máte li kousek volného parapetu u okna otočeného na jih neváhejte a zakupte malý truhlíček a bazalku si  zasejte. Nemohu Vám popsat rozlišnosti těchto dvou bazalek. To můžete zjistit jen vy. Slibuji, že se to vyplatí a zkusíte li to pak už nikdy jinak

Z bazalky sklízíme listy, můžeme je postupně otrhávat.Vyštipujte vršky, aby se oddálilo kvetení a aby se příliš nevětvila.

Bazalka se krásně snoubí s rajčetem, jakkoli upraveným. Dá se použít ke kuřecímu masu, rybám, zelenině, rýži.

Nejlépe se uchová jako pesto nebo jen pokrájejte listy a prolejte je olivovým olejem. Můžete ji i  zamrazit.

žádné komentáře | přidat komentář

Týden 9. - 15.8. 2010

11. srpen 2010 | 23.38 | rubrika: Jídelníčky

BagetaTak jsem se rozhodla psát si jídelníčky zkrácené. Snidaně už mám zažité jsou to kaše / recepty viz odd.kaše/ v zimě nastoupí zeleninové polévky, ale to až v zimě.

Svačina to je vždy ovoce a když je hlad tak kousek pečiva či zbytek kaše.

Oběd to je jiná ten si musím udělat tak,

Vejce jinak

11. srpen 2010 | 23.15 | rubrika: Povídání o dělání

vejceVajíčka patří na náš stůl od nepaměti. Tedy alespoň mojí paměti. Měli jsme  své slepice a tedy i své vlastní vejce. Nebudu popisovat rozdíly tenkrát a dnes.

Spíš bych chtěla ukázat, jak žít bez klasických vajíček a přesto si dát "vaječinu".

Když jsem dostala do ruky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 38x

Co takhle dát si květák?

11. srpen 2010 | 23.01 | rubrika: Povídání o dělání

Včera jsem byla u kamarádky v Šumperku. Hned u autobusového nádraží je stánek, kde se prodává zelenina. Měli tam nádherné květáky. Velké bílé květy lemované zeleným listím. Nádhera.

KvětákDoma maminka květák taky pěstovala, většinou vyrostl jen malý a hodil se, jak říkavala " jen do polévky".

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 241x

tento týden 2.- 8. 8. 2010

4. srpen 2010 | 23.16 | rubrika: Jídelníčky

Vaši1Tento týden nevařím. Papám u dcery, kde hlídám malého vnoučka.

Špenátová polévka

Těstovinový salát

Dušené fazolky

Rýžová polévka  a co mě ještě čeká??????????????Kdo ví?????????

Hummus, dušené zelí a pražená pikantní cizrna, bramborový

Tofu - úprava a příprava

4. srpen 2010 | 22.30 | rubrika: Tofu

TofuTofu

Jsou lidé, kteří vědí a ví. Ale troufám si tvrdit, že většina neví a ti co ví neví co s nim.

Takže tofu je bílá nebo světle hnědá hmota v igelitu. Bývá označená popiskou, zda se jedná o natural, tedy bílá hmota bez příchuti nebo různě ochucená či uzená hmota.

Tak

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 7.609x

Čokoláda do guláše????

2. srpen 2010 | 00.00 | rubrika: Povídání o dělání

čokoládaKdyž jsem slyšela od své dcery, že podle jednoho receptu dala do fazolového guláše čokoládu nevěřila jsem svým uším.

Mám čokoládu ráda.....mooc.Od doby kdy jím jinak, mám nejraději hořkou 70 %. Vařím si čokoládu Montezunovu do které se dává koření s chilli.

Ale fazole, guláš

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 1.093x